CUNAMI CENA POTAPA HRVATE: Veliki broj poskupljenja, od kojih neka dostižu 300 odsto, zapljusnuo "lijepu njihovu"

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

10. 02. 2022. u 11:00

NA adrese ugostitelja, bolnica, pozorišta u Hrvatskoj ovih dana su stigle nove uplatnice za gas, veće i za 300 odsto od dosadašnjih, a pravi cunami poskupljenja u Hrvatskoj tek predstoji.

ЦУНАМИ ЦЕНА ПОТАПА ХРВАТЕ: Велики број поскупљења, од којих нека достижу 300 одсто, запљуснуо лијепу њихову

Poskupela i zelena pijaca, Foto shutterstock

Građani će biti pošteđeni poskupljenja struje i gasa do 1. aprila, a onda i njima stižu viši nameti, 60 do 70 odsto. Tako će godišnji račun stanovništvu za gas biti 1.200 evra ili više od toga.

Hrvatska nije uspela da nabavi jeftiniji gas na tržištu, pre svega iz Rusije, a dugo najavljivani LNG terminal sa ukapljenim gasom koji stiže iz Amerike ne samo da nije smanjio cene gasa na tržištu, već ih je drastično i povećao.

Bivši direktor "Ine" iz zlatnih vremena te kompanije Davor Štern kaže da Hrvatska hitno treba da kupi gas u Izraelu i Egiptu, jer će gas iz Rusije i Amerike za Hrvate biti samo još skuplji.

Značajno je poslednjeg meseca poskupela i hrana za koju Hrvati izdvajaju 25 odsto iz kućnog budžeta. I tokom prošle godinu cene hrane su porasle za sedam odsto, a kako je sada drastično poskupelo i sve što je potrebno za poljoprivredu, neka predviđanja govore da bi do proleća mleko i mlečni proizvodni mogli da budu skuplji za 30, a meso i za 40 odsto.

Poljoprivrednici su očajni, a veliki broj njih je već i do sada prekinuo proizvodnju jer im se ne isplati. Najbolje prolaze jeftiniji inostrani distributeri po šoping centrima koji još uvek kontrolišu cene, a prognoza je da će oni i dalje najbolje poslovati u Hrvatskoj.

Iz dana u dan poskupljuju usluge, na primer frizera ili auto-mehaničara, a dižu se i cene u restoranima i hotelima. Ako se nastavi ovaj talas poskupljenja kafa u kafićima u većim mestima, kao i u onima duž Jadrana, mogla bi da bude tri evra, dok bi bezalkoholna pića poskupela na četiri evra.

Dok Hrvati muče nova brojna poskupljenja, plate i penzije ne prate taj udar. Vlada najavljuje pakete pomoći najsiromašnijima, a Krešimir Sever, predsednik Nezavisnih sindikata kaže da to ne može da bude spasonosno rešenje jer nisu ugroženi samo oni bez  primanja ili sa malim primanjima, već i druge kategorije građana.

Kao prvu "vatrogasnu meru" vlada je zamrzla cenu benzina tako da je litar supera 1,5 evra, a najavljuje se i smanjivanje PDV na isporuku gasa.

TEŠKO,TEŽE, BANIJA

NAJTEŽE je u ovom času na Baniji, gde ljudi žive u hladnim kontejnerima, posla nema, a cene divljaju kao i u drugim delovima Hrvatske. Ako se nastavi trend poskupljenja, žitelji Banije neće imati ni za kupovinu stočne hrane, za ono malo preostalih životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)