EVROPA SADA ČEŠLJA HRVATSKE MINISTRE: Zagreb u 35 predmeta o mogućim zloupotrebama novca iz EU

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

04. 01. 2022. u 10:23

NEPOSREDNO pred Novu godinu u kancelariju evropskog javnog tužioca stiglo je čak 35 predmeta iz Hrvatske koji ukazuju na moguće zloupotrebe novca iz evropskih fondova. Obuhvaćeni su ministri iz svih mogućih resora. Istraga se bavila i bivšim ali i sadašnjim ministrima što neke od njih može dovesti u veoma tešku situaciju.

ЕВРОПА САДА ЧЕШЉА ХРВАТСКЕ МИНИСТРЕ: Загреб у 35 предмета о могућим злоупотребама новца из ЕУ

Foto J. Kerbler

Sve je krenulo od slučaja nekadašnje ministarke Gabrijele Žalac koja sada već dva meseca sedi u istražnom zatvoru nakon što su postupak poveli evropski istražitelji. Ona se sumnjiči da je omogućila jednoj firmi da dođe do više od 200.000 evra iz evropskih fondova u vezi s poslom sa izradom kompjuterskog softvera.

Zanimljivo je da hrvatski USKOK nije ni reagovao u ovom slučaju, ali su zato evropski istražitelji bili mnogo konkretniji. Pokrenut je postupak koji bi mogao da rezultira brojnim korupcijskim radnjama u resoru ministarke Gabrijele Žalac koja je bila zadužena za EU fondove. Inače, ona je hrvatskoj javnosti predstavljena kao "sjajan ekspert".

Ali, sada je očigledno da su problem sa korišćenjem evropskog novca imali i drugi, pa je hrvatski USKOK dostavio evropskim istražiteljima brojne predmete koji su "kod kuće" bili na čekanju. Tako će moguće malverzacije sa EU fondovima sada preuzeti i evropska kancelarija i nemilosrdno tražiti povrat sredstava za finansiranja koja nisu odrađena po pravilima.

Evropsku kancelariju pre svega zanima da li je bilo prevara sa PDV-om, pranjem novca ili naprosto da sredstva nisu korišćena za ono za što su bila odobrena.

ISKORIŠĆENO JEDAN ODSTO EU NOVCA

Hrvatska se nije iskazala u povlačenju evropskog novca kada je reč o obnovi Zagreba i Banije, nakon katastrofalnih zemljotresa. Do sada je iskorišćeno manje od jedan odsto novca koje je obezbedio Brisel, što je zanemarljivo, a krajnji rok je leto ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)