POVRATNICIMA URUČENE MAŠINE: Vlada Srbije pomaže onima koji se vraćaju na ognjišta u Posavini (FBiH)

V. BLAGOJEVIĆ

11. 12. 2021. u 07:13

ARNO Gujon, direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu donirao je juče poljoprivrednu mehanizciju Srbima povratnicima u Novi Grad kod Odžaka u Federaciji BiH.

ПОВРАТНИЦИМА УРУЧЕНЕ МАШИНЕ: Влaдa Србиje пoмaжe онима који се враћају на огњишта у Посавини (ФБиХ)

Foto Vid Blagojević

Donacija Vlade Srbije u iznosu od 34.000 maraka sadrži sedam freza, 17 motornih pila, 15 trimera, četiri prskalice, nekoliko plastenika, što služi za održivi povratak Srba na svoja predratna ognjišta.

- Kroz svoj humanitarni rad saznao sam da ne pate samo Srbi na Kosovu, nego i Srbi u Federciji BiH gde, takođe, teško žive i teško se vraćaju na svoja ognjišta. Drago mi da smo imali kome da doniramo ovu opremu, jer to znači da se Srbi vraćaju svojim kućama.

Danas šaljemo sliku da jedinstvo i solidarnost među Srbima postaje stvarnost. Obećavam da ćemo ubuduće raditi još veće stvari za povratnike - naglasio je Gujon.

Pomoć Vlade Srbije namenjena je Srbima povratnicima u Posavski kanton. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u opštinu Odžak vratilo se 530, Orašje 300 i Domaljevac samo 70 Srba predratnih stanovnika tih opština, gde je nekada živelo desetak hiljada srpskih porodica. Oni koji su se vratili jedva sastavljaju kraj sa krajem, uglavnom baveći se poljoprivredom.

Čedomir Borojević iz Novog Grada, opština Odžak, dobio je motornu testeru.

- Ovo mi puno znači jer vidim da se neko brine o nama. Motorna testera mom domaćinstvu će mnogo značiti za lakši život. Čini mi se da ima nade za povratak u Novi Grad - naglašava Borojević.

Foto Vid Blagojević

Danica Pejić iz Brvnika u opštini Domaljevac je dobila frezu, koja će njenoj tročlanoj porodici, kako kaže, mnogo značiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Kao povratnici živimo normalno u svojim kućama, nema nikavih bezbednosnih problema i trebalo bi svi da se vrate i da ne prodaju svoju dedovinu - naglasila je Pejićeva.

Srpsko građansko udruženje "Posavina" nosilac je projekta podele poljoprivrednih mašina u Posavini. Kako su rekli, naredni projekat je osnivanje Zemljoradničke zadruge u Novom Gradu.

- Ovo je pokazatelj velikog podstreka povratku Srba na svoja ognjišta. Moram reći da se u opštini Odžak u poslednja tri meseca javilo 80 porodica koje su zatražile papire za povratak. Sa zadrugom ćemo omogućiti da poljoprivredne proizvode meštani plasiraju preko nje i tako zarade nešto za život. Današnja podela 42 različite mašine govori da iza ovog naroda stoji jedna Srbija - zaključio je Damir Ivetić, predsednik Srpskog građanskog udruženje "Posavina".

POMOĆ GRAHOVU I PETROVCU

PODELOM poljoprivrednih mašina Srbima u Posavini Vlada Srbije realizovala je drugi projekat pomoći Srbima u Federaciji BiH. Do sada je podeljena oprema pčelarima u Grahovu, a danas (subota) u Bosanskom Petrovcu biće uručeno 35 steonih junica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPRAVO SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara