MILANOVIĆ NA MRAČNOJ STRANI: Negodovanja zbog skandalozne izjave predsednika Hrvatske o porodici Zec; Pupovca ne bi čudilo da odlikuje ubice

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

09. 12. 2021. u 07:00

ČAK šesnaest udruženja, među kojima i Centar za mirovne studije, GIONG, "Zelena akcija", "Dokumenta" uputili su otvoreno pismo hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću, nakon njegovog poslednjeg skandala - komentarisanja ubistva porodice Zec u Zagrebu.

МИЛАНОВИЋ НА МРАЧНОЈ СТРАНИ: Негодовања због скандалозне изјаве председника Хрватске о породици Зец; Пуповца не би чудило да одликује убице

Foto Tanjug

"Jučerašnji ispad vezan za godišnjicu likvidacije porodice Zec predstavlja, zasada, vrhunac vašeg štetnog javnog delovanja suprotnog zaštiti ljudskih prava. Sažet je u prostačkoj retorici i rečenici: 'Porodica Zec je bila pozvana u vladu, dobila je odštetu, šta još treba?'", navode potpisnici pisma.

Oni tvrde da je Milanović stao na stranu protagonista najmračnijih događaja u istoriji.

"Predsedniče Milanoviću, stali ste uz stranu sirovog nacionalizma temeljenog na mitovima, prošlim traumama i predrasudama", poručila su mu udruženja.

Oglasio se i poslanik u Saboru SNSD Milorad Pupovac, koji kaže da ga ne bi čudilo da Milanović odluči da odlikuje ubice porodice Zec ili da im dodeli predsedničku penziju.

- Ta izjava je mogla biti rečena samo od nekoga ko je izuzetno bezosećajan ili posebno manipulativan sa ciljem da se dopadne onima koji nemaju nikakvu svest o tome šta se događalo ljudima poput porodice Zec - tvrdi Pupovac.

Lider Srba u Hrvatskoj kaže da hrvatski predsednik "olako pljuje po ljudima i olako odlikuje ljude".

- Takvog nema niko, niti ga je ikada iko imao. Ni u Evropi, ni šire. Predsednik je alergičan na "prljave", a kako sam ja jedan od tih i jedan od takvih, onda je verovatno to razlog. Svejedno. Kada kaže "prljav Hrvat", mi znamo šta to znači - rekao je Pupovac i podsetio i na Milanovićeve izjave o Jasenovcu i genocidu nad Srbima uz ocenu da se "hrvatski predsednik igra i pametuje o stvarima nad kojima pametan čovek ćuti".

Tomašević, Pupovac i Milošević / Foto Tanjug

Potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević ocenio je Milanovićevu izjavu "groznom", a od istupa šefa hrvatske države ogradio se i SDP, koji ga je podržavao u kandidaturi za predsednika, a predsednik stranke Peđa Grnin kaže:

- Sudbina porodice Zec je sudbina porodice koja je izvučena iz svoga doma, u mraku noći odvedena na obronke Sljemena. Tamo je ubijena, zakopana i ostavljena da trune u zemlji. To nije stvar odštete nego odgovornosti - rekao je Grnin.

POKAJANJE GRADONAČELNIKA

POŠTU ubijenoj porodici Zec, na komemoraciji na Adolfovcu iznad Zagreba, prvi put od zločina odao je gradonačelnik Zagreba.

- Stojim ponizno kao gradonačelnik kako bih odao počast nevinim žrtvama, nevino ubijenoj porodici Zec. Svi znamo šta se dogodilo pre 30 godina, svi znamo ko su počinioci i znamo da niko za to nije odgovarao - rekao je posle komemoracije prvi čovek Zagreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)