HUŠKAJU PSE NA DECU: Hrvatska policija, prema svedočenju izbeglica i NVO, najbrutalnija u regionu

V. C. S.

07. 12. 2021. u 10:24

HRVATSKA policija je od svih policija u regionu najbrutalnija prema izbeglicama i migrantima. Situacija se nije popravila ni posle presude Evropskog suda za ljudska prava u tužbi protiv Hrvatske, od pre dve nedelje, i bez obzira na izveštaje Saveta Evrope, u kojima su dokumentovana mučenja.

ХУШКАЈУ ПСЕ НА ДЕЦУ: Хрватска полиција, према сведочењу избеглица и НВО, најбруталнија у региону

Foto AP

Policajci ove susedne zemlje tuku uhvaćene azilante kundacima i pendrecima, šutiraju ih, puštaju na njih pse, drže ih zatvorene u podrumima, maricama, a najnovija metoda je vezivanje ruku plastičnim uzicama i guranje u reku, rekla je Ana Ćuća iz zagrebačkog Centra za mirovne studije na predstavljanju publikacije "Dokumentovanje povrede prava na granici između Srbije i Hrvatske", autora Nikole Kovačevića.

Prema rečima Milice Šabić iz beogradske organizacije "Klikaktiv", na srpsko-hrvatskoj granici trenutno se nalazi 4.000 ljudi, od čega oko 1.700 u centrima u Šidu, Adaševcima i Principovcima, dok su ostali u neformalnim "skvotovima", pod šatorima, bez struje, vode i hrane, uz granicu. Broj ovih neformalnih naselja dostigao je na granicama Srbije sa susedima 14 i stalno raste od kada je Turska počela da deportuje Sirijce kući. Oni svakog ili svakog drugog dana pokušavaju da pređu najčešće u Hrvatsku, ali ih tamošnja policija bukvalno fizički gura na "zelenu" granicu sa Srbijom ili BiH.

- Hrvatski policajci ne sarađuju sa srpskom policijom, već ljude ilegalno guraju nazad, zlostavljajući ih, paleći im odeću, dokumente, lične stvari, oduzimajući im novac i telefone.

- Brutalne metode hrvatski policajci koriste i prema deci - kaže Ana Ćuća i dodaje da je ovde reč o sistematskom nasilju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)