ALBANSKI BLOK ČUVAR VLADE ZAEVA: Pobeda opozicije na lokalu izazvala prestrojavanje vladajuće koalicije u Severnoj Makedoniji

M. STANČIĆ

02. 11. 2021. u 22:36

U POLITIČKOM prestrojavanju u Severnoj Makedoniji, izazvanom trijumfom opozicije na lokalnim izborima i objavljenim povlačenjem sa premijerske i funkcije čelnika vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zorana Zaeva, izvesno je samo jedno - da ključ rešenja drže albanske partije.

АЛБАНСКИ БЛОК ЧУВАР ВЛАДЕ ЗАЕВА: Победа опозиције на локалу изазвала престројавање владајуће коалиције у Северној Македонији

Zoran Zaev, Foto AP

Posle inicijalnog sastanak Zaeva sa predstavnicima svih stranaka koje čine parlamentarnu makedonsko--albansku većinu u Sobranju, saopšteno je da Vlada ima sigurnu podršku. U objavljenom dokumentu se ističe da je zajednički konstatovano da "Severnoj Makedoniji i građanima nisu potrebni prevremeni parlamentarni izbori jer bi gurnuli zemlju u političku, ekonomsku, socijalnu i bezbednosnu krizu, ali i isto tako bi ukočili i procese evropskih integracija".

Uprkos nekim "tumačenjima" kako iz opozicionih, tako i iz krugova dela vladajućih stranaka, da bi Zaev "ipak mogao i da ostane na čelu Vlade i SDSM-a", jer još uvek pismeno nije potvrdio svoju ostavku ni Vladi, ni spikeru parlamenta, niti šefu države, saznaje se da on kategorično ostaje na svojoj odluci i da do petka očekuje od koalicionih partnera predlog za novog premijera.

Istovremeno, generalni sekretar vladajuće Demokratske unije integracija (DUI), prvi vicepremijer i ministar za politički sistem i odnose među zajednicama, Artan Grubi, izjavio je da su "svi partneri koji su učestvovali na sastanku bili izričito protiv ostavke premijera Zaeva, jer smatramo da je ishitrena".

Zgrada parlamenta u Skolju, Foto AP

Identičnog je stava i lider DUI, Alji Ahmeti, koji je potvrdio da se "protivi ishitrenoj i neosnovanoj odluci" Zaeva.

- U dosta tenzičnom razgovoru Zaevu sam rekao da se ne slažem sa takvim pristupom.

Naglasio sam snažne pozicije DUI. Ovo su lokalni izbori, mi smo pre godinu dana pobedili na opštim izborima i dobili smo mandat da rukovodimo politikama u državi.

Tako sam i danas ponovo razgovarao sa Zaevim. Da se razmotri u njegovoj stranci ova odluka koja je prema mom mišljenju ishitrena i neosnovana - rekao je Ahmeti.

I šef makedonske diplomatije Bujar Osmani, "prvi Albanac u zemlji na toj ministarskoj funkciji", istovremeno i portparol DUI, kaže da "državi ne trebaju prevremeni izbori, jer, to zemlju uvodi u političku krizu".

Da je vladajuća većina stabilna i kompaktna, potvrdio je i generalni sekretar albanske stranke BESA Arijanit Hodža, čiji je kadar Bilal Kasami, posle decenije "vladavine" DUI, preuzeo gradonačelničku poziciju u Tetovu.

- Svi smo se složili da bilo kakvi procesi koji bi vodili prevremenim parlamentarnim izborima mogu biti vrlo problematični. Zato smo protiv organizovanja prevremenih izbora - izričit je Hodža.

Četiri mogućnosti za rasplet

POLITIČKI analitičari u Skoplju veruju da postoje četiri mogućnosti za rasplet: da će se izabrati novi premijer, da će se ustanoviti nova većina u Sobranju, da će doći do formiranja nove vlade ili da će biti vanrednih izbora.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri