NA KORAK OD “NARANDŽASTE FAZE”: Sloveniji preti epidemiološka katastrofa na jesen ako se građani stariji od 50 godina ne vakcinišu

Srna

04. 08. 2021. u 00:41

SLOVENAČKI infektolog Bojana Beović upozorila je da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka katastrofa ako se u avgustu građani stariji od 50 godina ne vakcinišu protiv virusa korona.

НА КОРАК ОД “НАРАНЏАСТЕ ФАЗЕ”: Словенији прети епидемиолошка катастрофа на јесен ако се грађани старији од 50 година не вакцинишу

Foto: Free Images Pixabay

Beovićeva je navela da je u toj populaciji više od trećine nevakcinisanih.

Ona je ukazala da je broj dnevnih zaraza u porastu i da je to očekivano s obzirom na dominaciju delta soja virusa koji je zarazniji.

- Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zaraziće se veliki broj ljudi koji imaju uslove za težak tok bolesti, a nisu zaštićeni - rekla je Beović.

Prema njenim rečima, države koje imaju mnogo veći udio vakcinisane populacije od Slovenije nemaju tako brz porast hospitalizacija, koji bi se inače mogao očekivati.

Vlada Slovenije objavila je danas da je u slovenačkim ovlaštenim laboratorijima sekvencioniranjem u periodu od 18. do 25. jula utvrđeno da se u 98,1 odsto analiziranih uzoraka virusa korona radilo o delta varijanti.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ove sedmice iz sigurne, "zelene" mogla doći u rizičniju, "narančastu" fazu epidemije, objavila je Slovenačka televizija.

Slovenija je u poslednja 24 časa imala 181 slučaj zaraze virusom korona, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od prije sedam dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem iduće sedmice mogle i udvostručiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)