MOŽDA nije u redu da Hrvatska svojata Nikolu Teslu, ali Srbija na to ima još manje prava, izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović povodom najava da će se lik ovog naučnika naći na hrvatsom evru i regovanja iz Srbije.

Komentari (31)

Lenjin

23.07.2021. 16:29

Koji je ovo cinik. Tesla Srbin, iz srpske porodice, izjašnjavao se kao Srbin, Srbiju smatrao svojom državom. A, Hrvatsku? Ništa. Sreća da je otišao jer bi završio u Jasenovcu kao i stotine hiljada drugih Teslinih sunarodnika iz tih krajeva.

Ivan Zgrozeni

23.07.2021. 16:42

Tesla je bio Amerikanac. Gotovo citav zivot I radni vek je proveo u SAD. Amerikanci bi trebali da stampaju novcanice od milijardu dolara sa njegovim likom. Toliko je ucinio za SAD.

Z USA

23.07.2021. 17:57

@Ivan Zgrozeni - sinko imam 60 godina, živim u americi 47 godina, samo da znaš da sam amerikanac po izboru, rođen sam u Zagrebu ali sam srbin u krvi, i tako je bio i Tesla i svi mi ovde. Nemaš ti pojma o čemu pričaš, bolje bi bilo da pričaš kako se pravi rakija. U mojom kući se nalazi srpska trobojka,a ispred kuće je američka zastava. Kada me pitaju ovde ko sam ja im kažem da sam " srbin" nikada " amerikanac". E sada znaš

Dragica

24.07.2021. 09:19

@Z USA - Bravo, mi srbi gde god da se nalazimo u svetu mi smo SRBI , ne mogu nas hrvati nikad vise ni klati niti Nase prisvajati, jer mi smo srbi a oni onom oni

marina

23.07.2021. 16:43

ovaj lik je neizmerno saljiv pa valjda je Tesla sam rekao sta je i kako se oseca. Ne treba niko da mu stavlja reci u usta niko od nas za to nije potreban ovo je vreme totalnog pomracenja mozga

Tesla Zaplet

23.07.2021. 16:47

Nije mi jasno kako mogu da ga svojataju kad mu je otac bio pravoslavni svestenik. Msm da sa tim svaka rasprava o hrvatskom poreklu prestaje. Znam da je tesko prihvatiti ali tako je. Imate dovoljno poznatih ali Tesla je nas..

Djordje

23.07.2021. 17:34

Tesla je bio Cetnik . Dekllarisani ,ucestvovao i donirao Cetnicki pokret ,a njemu je data zahvalnica i Pocasna Cetnicka pristupnica i zahvalnica. Potraziti na internetu.

Braco

23.07.2021. 18:03

Svaka zemlja u svijetu bi trebalo da ima Teslu na novcanici jer da nije bilo njeg jos uvijek bi zivjeli u mraku. Kao Amrikanac nije imao sanse da bude cijenjen vise od Thomasa Edisona jer bi to bilo uvreda za njiih. Kako to da neki Srbin bude veci od rodjenog Amerikanca. A Edison je bio nula naspram Tesle. On je cityav zivot posvetio borbi protiv Tesle jer mu je Tesla dokazao da je u krivu kad dodje do D/A jer je Teslina A/C bila bolja i jeftinja. A sve druge stvari koje je Tesla izmislio su strogo cuvane jer bi ljudskoj rasi omogucilo struje svude i to besplatno. Kod Kapitalista u SAD kao J.P. Morgan to nije mogle da prodje. Zato je prekinuo finansirati Teslinu laboratoriju i toranj na Coney Islandu.

susumin

23.07.2021. 18:28

Kada su "digli" Teslin spomenik u vazduh u ratu tokom devedesetih, tada su svi znali da je Srbin... danas, niko pojma nema...Ma, izjava ovog sarlatana je bitna "ko ponedeljak pre podne"....

kekec

23.07.2021. 21:55

necu da se mesam, ali treba izneti cinjenice. svaka drzava EU ima pravo na kovanice staviti sta zeli, a da je to deo njezinog identiteta. tesla jeste deo hrvatskog identiteta.tesla je, svidjalo se to nekom ili ne, rodjen na hrvatskom teritoriju austrougarske monarhije i tacka! hrvatska je imala parlament i bila DEO moinarhije. kasnije u jugosalvijama, pa u danasnjoj RH mesto rodjenja tesle bilo je uvek u hrvatskom teritoriju. dakle, on jeste hrvat srpskog porekla. slicno kao penkala, hrvat slovackog porekla!

buki

24.07.2021. 10:39

@kekec - Mestom rođenja se određuje državljanstvo, ali ne i nacionalnost. Pošto tada Hrvatska nije postojala kao država, Tesla nije imao ni hrvatsko državljanstvo, a za nacionalnost svi znaju da je Srbin. To što će njegov lik Hrvati staviti na svoj novac bi bilo sasvim ok, da mu nisu poklali 80% uže i šire familije samo zato što su Srbi, ali pošto se Hrvati ničega ne stide, uz podršku takvih kao ti, i takva trgikomika može da se dogodi. Jadan Tesla, ni mrtvom mu ne daju mira.

Bo

24.07.2021. 01:03

Tesla je po rodjenju Srbin Ne po zanimanju A što se tiče aerodroma koji se u Beogradu zove po Srbinu Nikoli Tesli U Zagrebu se aerodrom zove po raznim zločincu Franji Tuđmanu

Rašo

24.07.2021. 07:43

Тешко је кад нешто не знаш а хоћеш да говориш о томе. Усташе су у II СР побиле 90 чланова породице Тесла од тога 70 жена и деце, а 1991. су му срушили споменик, спалили кућу и цркву. Причати о "хрватској територији" под АУ је смешно јер нешто такво право не познаје и то не постоји. Хрватска је настала тек са Брозом, раније никада није постојала. И, најважније, држављанство је једна ствар, место рођења друга а припадање народу трећа! Могу Хрвати да ставе и слику Рамзеса али он никада неће постати њихов. То само показује да немају никог свог значајног и вредног!

Dobrivoje038

24.07.2021. 08:15

Srbin, Xrvat, Amerikanac, Nikola Tesla nikad nije pravio polemiku oko svoje nacionalnosti a zasto mi. Razumem nase medije da, kada nemaju nista da napisu prave plemiku "za ovo ili ono", ali ne i narod !!

Naivni Gedža

24.07.2021. 09:58

Što se ljutite na komšije kad su u nevolji: kad nemaju znamenitih Hrvata, hajde Teslu Srbina na novčić. U eri interneta i kompjutera nikada neće moći da ga pohrvate. Zameniče ga na novcu, kad to shvate.

Vlado

24.07.2021. 10:51

Ovde je glavni problem da li će se Tesla pojaviti na hrvatskoj kovanici kao Srbin ili Hrvat.Ako je Tesla rođen u srpskoj porodici na teritoriji današnje Hrvatske i ceo život se izjašnjavao kao Srbin,a i njegovi posmrtni ostaci se nalaze u Beogradu,onda to treba poštovati.Ne može se teritorijalna pripadnost važnija od etničke.On je spletom okolnosti mogao bilo gde da se rodi.Ako Hrvati stavljaju jednog Srbina na svoju kovanicu tu ništa nije sporno,ako ga kao Hrvata postavljaju onda je to smešno.

xxy

24.07.2021. 12:50

Nikola Tesla rodjen 1856 u Vojnoj Krajini ,Austrougarska . Otac Srbin Svestenik,SPC ,majka Srpkinja cerka Svestenika SPC. NDH u ratu 1941-45 pobili mu sve rodjake sa prezimenom Tesla. Srusili mu rodnu kucu ,Crkvu dje je krsten i Crkvu dje mu je otac sluzbovao. Poslije rata sve to obnovljeno i napravljen spomenik u centru Gospica . Amerika izdala i drzavnu markicu sa likom Nikole Tesle dje pise da je americki naucnik srpskog porijekla i na njoj zastave srpska i americka. 1992-ge opet sve to sruseno naredbom HDZ vlasti, Tesla proglasen srbocetnickim –agresorom. Poslije 2000 –te pocinju da ga svojataju kao hrvatskog naucnika. Milanovic nesto spominje Brus-Lija. Brus –Li rodjen u Kaliforniji ,glumac ,direktor filma radio i umro u Hong –Kongu(britanska kolonija) Nije zivi i radio u Pekingu ali niko ne negira da je Kinez i da pripada kineskom svijetu kao Nikola Tesla srpskom.

Sljiwuoo

25.07.2021. 19:58

Srbin moze da se rodi i u avionu..On oseca u svom srcu pripadnost.."evropejca Zokija" nebi komentarisao..to je ona sorta vek nezadovoljna..u skladu sa svojim autosovinizmom..