KRAH HRVATSKIH DESNIČARA: Ostavka Miroslava Škora otkrila slabosti ekstremističkih stranaka u Hrvatskoj

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

21. 07. 2021. u 22:48

JOŠ jedan eksperiment na krajnjoj hrvatskoj desnici nije uspeo, a pevač Miroslav Škoro posle kratke avanture u politici iznenada se povukao sa mesta predsednika Domovinskog pokreta.

КРАХ ХРВАТСКИХ ДЕСНИЧАРА: Оставка Мирослава Шкора открила слабости екстремистичких странака у Хрватској

Foto AP

Iznenađeni su svi, pa i njegova sestra i saborska poslanica Vesna Vučemilović, koja je u vrhu stranke, jer Škoro nije ni njoj najavio ostavku.

Sam Škoro tvrdi da je bilo pritisaka na njegovu porodicu i da očekuje počasnu dužnost u stranci, a očito je počeo i rat unutar Domovinskog pokreta. Konce je i do sada vukao moćni poslovni čovek Mario Radić, suvlasnik lanca robnih kuća "Peveks", koji je bio, kako mediji navode, često i nezadovoljan nekim stranačkim potezima.

Hrvatska desnica tako ostaje bez još jedne jake stranke koja je imala cilj da prisili HDZ na koaliciju i tako progura krajnje ekstremne stavove. Domovinski pokret protivio se saradnji HDZ-a i SDSS-a, a često su lansirali i lažne optužbe na račun lidera Srba u Hrvatskoj.

Istovremeno su mediji tvrdili da je Škorina supruga Kim En pisala u mladosti za "Američki Srbobran", koji je izdavao Srpski narodni savez. Škoro je napise o supruzi i njenom srpskom poreklu smatrao napadom na svoju porodicu, a nije mu odgovaralo ni kada se pisalo da je devedesetih otišao u Ameriku.

I dok Škorini saradnici tvrde da se umorio, mnogo je spekulacija o tome koji je pravi razlog ostavke. Podseća se da je bio umešan i u afere sa najmom kućica na zagrebačkom Adventu, ali i tri debakla na izborima, među ostalim i poslednji kada nije uspeo da postane zagrebački gradonačelnik. Navodno ni finansijeri stranke nisu bili zadovoljni stalnim gubicima izbora.

Očito, krajnje desni pokreti nemaju dovoljno snage da se održe, jer najčešće balansiraju između istorijskog revizionizma i nemogućnosti da iskažu moderni program. Tako je i Škoro, čija je stranka najbolje prolazila u Slavoniji, ponekad davao krajnje neumerene izjave vezane za NDH, ali je balansirao i oko moguće saradnje sa HDZ-om, što nekima u Domovinskom pokretu nije odgovaralo.

ŠKORO: BOLjE BEZ PUPOVCA

ŠKORINI saradnici, pre svega gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zamerali su i premijeru Andreju Plenkoviću što sarađuje sa Pupovcem, a iz Domovinskog pokreta često su se čule neargumentovane kritike i skandalozne laži oko Srba u Hrvatskoj. Sam Škoro je govorio da bi se Hrvati i Srbi bolje razumeli "bez Pupovca", a davao je i brojne izjave koje su skandalizovale demokratsku javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa