POPLAVE STIGLE NA BALKAN: Nova Gradiška pod vodom, potopljeno više od 80 objekata (VIDEO)

Novosti online

16. 07. 2021. u 22:49

PROMENA vremena i jaki pljuskovi stigli su do Hrvatske u poslepodnevnim časovima, a kiša je pala u Slavoniji i u Dalmatinskoj zagori.

ПОПЛАВЕ СТИГЛЕ НА БАЛКАН: Нова Градишка под водом, потопљено више од 80 објеката (ВИДЕО)

Foto: Fejsbuk/Radio Nova Gradiška

U Novoj Gradiški pala je obilna količina kiše - više od 150 mm po metru kvadratnom, dok se na putevima u ovom mestu se stvorio sloj vode koji otežava vožnju.

Kako je navedeno, Županijski centar 112 dobio je više desetina poziva s područja Nove Gradiške i okolnih naselja zbog velike količine vode. Poplavljeno je i desetak podruma, zbog čega su angažovani vatrogasci, komunalne službe i Hrvatske vode.

Najviše je stradalo Lobino naselje i prigradsko naselje Kovačevac.

- Sve raspoložive novogradiške vatrogasne snage su na terenu, podignuta su i vatrogasna društva s područja okolnih opština. Šteta je dosta velika, dosta je poplavljenih objekata, u pojedinim objektima i podrumima se nalazi i preko dva metra vode -  rekao je za Radio Novu Gradišku vatrogasni zapovjednik Ivo Pejaković.

Kako je rekao, poplavljeno je do sada oko 80 objekata.

- Činimo sve što možemo, dobar je deo grada poplavljen, stoga ćemo nastojati da saniramo štetu. Do sada je prijavljeno preko 80 objekata, ali pretpostavlja se da će ih biti i više. Kiša i dalje pada, stoga očekujemo još toga. Najviše je stradalo Lobino naselje, situacija je nešto bolja u Kovačevcu, gde bočni kanali i slivnici uspevaju pokupiti svu vodu - pojasnio je Pejaković i dodao da se stvara problematična situacija kod doma u Prvči.

- Problem nam sada stvara kanal između poljoprivrednih površina iza doma u Prvči, sva voda ide prema domu i pitanje je trenutka kada će ući u prostor doma. Tražili smo od predsednika civilne zaštite Grada Nove Gradiške da nam osigura pesak kako bismo eventualno punili vreće i sprečili štete. Međutim, kiša je tolikom silinom padala da nismo stizali - dodao je.

U popodnevnim satima nevreme je zahvatilo i Dalmatinsku zagoru, naročito oko granice sa BiH. Nedaleko od granice na Dinari, u Velikoj Duvjakuši, pao je i grad.

Kako je na Twitteru objavila civilna zaštita, u Belom Manastiru su nakon obilnih kiša dve osobe ostale zarobljene zbog vode u podvožnjaku. Intervencijom vatrogasaca obe osobe su izvučene iz automobila bez povreda, a automobili su ostali ispod nadvožnjaka pod vodom.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)