OBEĆANO - ISPUNJENO: Zbog pomoći u vakcinama za vozače iz Srbije bez putarine kroz Severnu Makedoniju (FOTO)

Mladen STANČIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - Skoplje

14. 07. 2021. u 23:27

VOZAČIMA iz Srbije koji Koridorom 10 prolaze kroz Severnu Makedoniju podeljeno je više od 30.000 kartica za besplatnu putarinu u ovoj zemlji.

ОБЕЋАНО - ИСПУЊЕНО: Због помоћи у вакцинама за возаче из Србије без путарине кроз Северну Македонију (ФОТО)

Foto: MUP RSM

To je znak zahvalnosti za pruženu pomoć u vakcinaciji stanovništva protiv virusa Kovid 19, potvrdio je u sredu na graničnopm prelazu Tabanovce ministar unutrašnjih poslova Vlade u Skoplju Oliver Spasovski.

- To je dobar gest prijateljstva i saradnje - rekao je Spasovski, objašnjavajući odluku Vlade Severne Makedonije da oslobodi plaćanja putarine sve vozače iz Srbije koji tokom letnje sezone prolaze koridorom 10 kroz ovu zemlju.

On je rekao da se u saradnji sa MUP Srbije radi na poboljšanju uslova za brži protok vozila zajedničkom kontrolom na prelazu Tabanovce – Preševo.

- Rade se analize da se uspostavi pravni okvir za jednu kontrolu na izlazu i ulazu na graničnom prelazu Tabanovce – Preševo, rekao je Spasovski. – U ovoj prvoj fazi postoji poboljšanje, ali ipak to nije ono što možemo do kraja da očekujemo. Zato smo u stalnoj komunikaciji sa MUP Srbije da bi smo mogli da odstranimo negativnosti koje se pojavljuju i da generalno imamo bolji protok lica i roba.

U okviru kampanje „Vozi odmoran“ on je na prelazu Tabanovce sa predsednicom Republičkog saveta za bezbednost soobraćaja na putevima (RSBSP), Gordanom Kožuvarovskom podsetio na značaj odmora tokom vožnje posebno u letnjem periodu. Rečeno je da se o tom projektu razgovara i sa drugim državama u okruženju kako bi u regionu imalo brži i efikasniji promet na graničnim prelazima.

PREVENTIVA DUŽ KORIDORA 10

MUP Severne Makedonije i RSBSP tokom letnje sezone na koridoru 10 kroz ovu zemlju u oba smera organizuju preventivne edukativne aktivnosti pod motom „Vozi odmoran“. Pored te kampanje sprovode se i pojačane kontrole patrola saobraćajne policije na tom Koridoru.

Pored brze vožnje i alkohola zamor je jedan od glavnih razloga za izazivanje teških saobraćajnih nesreća u letnjem periopdu. Posebno je kritična deonica od graničnog prelaza Tabanovce do Đevđelije i obratno, gde se se svake godine dogodi po nekoliko saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!