PROTIVLJENJE JE ZA ŽALJENJE: Turković na sednici SB UN poručila - još nije vreme za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH

Tanjug

29. 06. 2021. u 23:58

MINISTARKA spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je večeras da da još nije vreme za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u toj zemlji.

ПРОТИВЉЕЊЕ ЈЕ ЗА ЖАЉЕЊЕ: Турковић на седници СБ УН поручила - још није време за затварање канцеларије високог представника у БиХ

Foto: EPA

Turković je, tokom rasprave Saveta bezbednosti UN o stanju u BiH, rekla da se BiH raduje danu kada će moći da se zatvori OHR, ali je ocenila da taj dan još nije došao. Ona je istakla i važnost uloge visokog predstavnika u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Turković je ocenila da politička situacija u BiH, posebno u poslednjih šest meseci, ilustruje potrebu i značaj OHR da nastavi svoj rad.

- Prošle godine smo obeležili 25-ogodišnjicu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Dejtonu i potpisivanja sporazuma u Parizu. I dok je postignut ogroman napredak, moramo da nastavimo da jačamo institucije na državnom nivou i njihove nadležnosti, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine - poručila je ministarka.

Ona je dodala da su neki političari smatrali da je "vrlo korisno odupreti se i protestovati protiv samog visokog predstavnika ili rada njegove kancelarije", a to je, kako je ocenila, za žaljenje. Umesto toga, kako je navela, fokus treba da bude na tome da se nastavi razvoj administracije, koja može da udovolji potrebama građana, kao i da bude u stanju da se suoči sa izazovima koji predstoje.

Turković je pozvala sve članove Saveta za sprovođenje mira da nastave da pružaju podršku radu visokog predstavnika.

- Od najveće je važnosti da OHR i visoki predstavnik nastave da rade s ljudima i institucijama Bosne i Hercegovine, kao i s međunarodnom zajednicom, kako bi osigurali kontinuirani napredak Bosne i Hercegovine ka postizanju prosperitetne i delotvorne demokratije, čvrsto na svom putu ka evroatlantskim integracijama - rekla je Turković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa