STAVOVI OPŠTE JAVNOSTI: U korona krizi stanovnici Hrvatske najviše veruju medicinskim sestrama

Tanjug

17. 06. 2021. u 12:15

KADA je reč o informacijama o korona krizi, građani Hrvatske najviše poverenja imaju u medicinske sestre, 82 posto opće populaciji i 73 posto mladih, a najmanje u političare kojima veruje samo šest posto opšte populacije i tek 4,4 posto mladih, pokazalo je istraživnje Fakulteta političkih nauka.

СТАВОВИ ОПШТЕ ЈАВНОСТИ: У корона кризи становници Хрватске највише верују медицинским сестрама

Foto: Tanjug

Istraživanje percepcije javnosti o medijima i medijskom sadržaju “Šta publika želi” sprovedeno je prošlog novembra i decembra na 1009 ispitanika, u sklopu projekta Istraživačka novinarska laboratorija (JOURLAB), piše zagrebački Večernji list.

Dekan FPN-a Andrija Henjak pojasnio je da je svrha ankete bila da se prikupe stavovi opšte javnosti o percepciji medija, poverenju u medije i novinare, percepciji uloge i rada medija, medijskim navikama i informisanju, posebno mladih, razlozima izbegavanja vesti, kao i zadovoljstvo medijskim sadržajima tokom korona krize.

U istraživanju novinari su na lestvici 16 profesija zauzeli zlatnu sredinu. Veruje im 25 posto opšteg stanovništva i 19,3 posto mladih.

Istraživanje je pokazalo i da gotovo polovina ispitanih (47 posto) smatra da bi zakonski trebalo ograničiti nasilje u medijima, njih čak 62 posto da govor mržnje u medijima treba kažnjavati, a 59 posto da država mora zaštititi decu i mlade od nasilja.

U informacije o epidemiji koronom najviše se verovalo zdravstvenim radnicima i lekarima (29 posto), zdravstvenom sistemu (19 posto), dok je informacijama Nacionalnog štaba verovalo samo devet posto, za samo jedan posto više nego informacijama običnih ljudi. Medijima se, navodi se, u ovom slučaju verovalo najmanje.

 - Oko 60 posto ispitanih smatra da su tokom epidemije mediji iznošenjem različitih informacija u javnosti izazivali zbunjenost, a njih 44 posto da su mediji preterivali s informacijama i opisivanjem krize - rekla je za Večernji Stela Lehpamer iz istraživačkog tima FPZG-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)