ZA MUČENJE SRBA - 42 GODINE ZATVORA: Pravosnažna presuda za zločine nad civilima u logoru "Silos" kod Sarajeva

O. MATAVULj

11. 06. 2021. u 08:12

SUD BiH pravosnažno je osudio šestoricu optuženih za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u logoru "Silos" i drugim objektima u Hadžićima na ukupno 42 godine zatvora.

ЗА МУЧЕЊЕ СРБА - 42 ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Правоснажна пресуда за злочине над цивилима у логору Силос код Сарајева

Suđenje za zločine u"Silosu" / Foto Sud BiH

Presudom komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić osuđen je na 10 godina zatvora. Po osam godina zatvora izrečeno je bivšem načelniku SJB Hadžići i članu Kriznog štaba Fadilu Čoviću, te upravniku logora "Silos" Bećiru Hujiću. Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić osuđen je na šest godina zatvora, dok su po pet godina zatvora dobili zamenik upravnika logora "Silos" Halid Čović (prvostepenom šest godina) i stražar u logoru Nermin Kalember.

Prvostepenu presudu ukinulo je Apelaciono veće Suda BiH nakon što je uvažilo žalbe Tužilaštva BiH. Obnovljeno suđenje počelo je u septembru 2019.

Svi su oglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine. U presudi se navodi da su optuženi na širem području Sarajeva svesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logorima "Silos" u Tarčinu, Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

Tokom zatočenja zatvorenicima su bila uskraćena osnovna ljudska i prava na suđenje, a nečovečnim postupanjem nanošene su im teške telesne povrede, fizička i duševna patnja, dok su Srbi terani i na prisilni rad. Za neke tačke optužnice i više radnji iz pojedinih tački optuženima su izrečene oslobađajuće presude.

PRVOOPTUŽENI

OPTUŽNICOM je obuhvaćeno ukupno osam optuženih. Prvooptuženi Mustafa Halilović, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Hadžići, nedavno je preminuo pa je postupak obustavljen. U odnosu na Šerifa Mešanovića postupak je razdvojen zbog bolesti i presuda će mu biti izrečena danas. Mešanović je ukinutom presudom osuđen na sedam, a Halilović na 10 godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)