POČAST SOLUNCIMA U FRANCUSKOJ: Uoči Vidovdana održan pomen pred grobovima srpskih heroja (VIDEO)

G.Čvorović, od stalnog dopisnika, Pariz

27. 06. 2021. u 22:08

NA Srpskom vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza u nedelju je održan pomen uoči Vidovdana. Okupljanje pred grobovima Solunaca održano je u organizaciji udruženja "Kralj Petar Prvi", "Kraljevina Srbija" i "Svi Srbi u Parizu".

ПОЧАСТ СОЛУНЦИМА У ФРАНЦУСКОЈ: Уочи Видовдана одржан помен пред гробовима српских хероја (ВИДЕО)

Foto: G. Čvorović

Vence su, pred oko sto pedeset prisutnih, položili predstavnici više srpskih udruženja iz Francuske, a ispred ambasade Republike Srbije konzul Ivana Stanković i izaslanik odbrane pukovnik Dejan Milosavljević. U ceremoniji su učestvovali i zastavnici ispred Večne vatre na Trijumfalnoj kapiji.

Pomen je služio prota Nikola Škrbić iz Srpske pravoslavne crkve "Sveti Sava" u Parizu, održan je minut ćutanja, intonirane su himne "Bože pravde" i "Marseljeza", dok su govornici podsetili na herojsku borbu srpskih ratnika i srpsko-francusko zajedništvo iz tog doba.

Na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu, desetak kilometara južno od Pariza, nalaze se 747 grobova srpskih vojnika koji su u Francusku prebačeni na lečenje posle ranjavanja na različitim frontovima u Prvom svetskom ratu, i stela Esad-paše Toptanija, koji je omogućio prelazak preko Albanije.

Kao što to često biva prilikom okupljanja u Tijeu, padala je kiša, koju mnogi vide kao znak s neba u čast palih ratnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna