SOLARNA OLUJA IZAZVALA PROBLEME SA GPS I KOMINIKACIJAMA, A BIĆE JOŠ GORE: Jedini koji će se obradovati su ljubitelji polarne svetlosti (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 05. 2024. u 20:41

OČEKUJE se da će se solarna geomagnetna oluja koja je pogodila Zemlju večeras intenzivirati, objavio je sajt Earth.com.

СОЛАРНА ОЛУЈА ИЗАЗВАЛА ПРОБЛЕМЕ СА ГПС И КОМИНИКАЦИЈАМА, А БИЋЕ ЈОШ ГОРЕ: Једини који ће се обрадовати су љубитељи поларне светлости (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Sajt navodi da su se tokom protekla dva dana pojavile smetnje u snabdevanju električnom energijom, visokofrekventnim komunikacijama, kao i prekidi GPS-a i problemi sa satelitskom navigacijom.

Polarna svetlost, aurora borealis, moći će večeras ponovo da se vidi nad većim delom kontinentalnog dela SAD.

Sadašnja solarna geomagnetna oluja će trajati do utorka.

Neobično jaka solarna oluja koja je pogodila Zemlju u petak popodne je najjača za poslednju 21 godinu.

Ekstremna geomagnetna oluja 2003. godine dovela je do nestanka struje u Švedskoj i oštećenja transformatora u Južnoj Africi.

"AURORA BOREALIS" SE DOGAĐA JEDNOM U 20 GODINA

Metereolog Nedeljeko Todoroviću je za Tanjug istakao da se polarna svetlost videla i na jugu SAD-a, u većem delu Evrope, kao i u delovima Azije.

-Juče je bila jedna eksplozija koja je pogodila više Indijski okean i deo Pacifika, tako da je u tim regionima efekt pojačane elektromagnetne energije bio izraženiji, što ima određene posledice na život na Zemlji, rekao je Todorović.

Foto Pixabay free images

Prema njegovim rečima, iako su ti pikovi energije trajali nekoliko minuta, mogu da utiču na zdravlje čoveka, a posebno na meteoropate i reumatičare.

Objasnio je da iako se javlja na velikim geografskim širinama, negde oko 60-70 geografskih paralela, severno i južno, ona je došla i kod nas zbog jake eksplozije koja traje malo duže pa se samim tim vidi i na nižim geografskim širinama.

-Faktori koji utiču na njenu pojavu jesu stepen oblačnosti, magla, čistoća neba, to jest, što je manje oblaka, ona se vidi bolje, kazao je on.

U zavisnosti koji je hemijski element u pitanju, od toga zavisi i kojoj bojom će se pojaviti svetlost, a ona može biti obojena u zeleno, žućkasto ili crvenkasto.

Prema njegovim rečima, ova pojava će potrajati danas i sutra, što može da prouzrokuje i ispade energetskih sistema, odnosno, i nestanak struje.

-Imali smo sreću da direktno nismo bili izloženi tom maksimumu energije koji je bio usmeren na planetu Zemlju. Nažalost, za sada nemam neke informacije iz sveta da li se dogodio neki veći kvar usled ove ogromne energije koje je došla sa Sunca, zaključio je meterolog.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

(UŽIVO) PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za