POGLEDAJTE - MODA BUDUĆNOSTI JE STIGLA: Kako izgledaju digitalne haljine koje menjaju izgled (VIDEO)

Novosti online

23. 10. 2023. u 00:08

MODA i nauka su se spojili u ovom fascinantnom projektu predstavljenom na "Adob Maks (Adobe Max 2023)" događaju, kada je naučnica i dizajnerka Kristin Dijerk obukla i pokazala svoju jedinstvenu "digitalnu" haljinu.

ПОГЛЕДАЈТЕ - МОДА БУДУЋНОСТИ ЈЕ СТИГЛА: Како изгледају дигиталне хаљине које мењају изглед (ВИДЕО)

Foto printscreen youtube/Adobe MAX Sneaks 2023

Tekstura materijala podseća na krljušt i haljina isprva deluje kao klasičan, minimalistički modni komad, ali ova krljušt, to jest mali ekrani, zapravo menjaju izgled haljine.

Kristin je izašla na binu i predstavila svoj projekat, a jednim pritiskom dugmeta, bela površina haljine se promenila u metalik srebrnu boju. Zatim, na haljini su počeli da se pojavljuju geometrijski dezeni, koji su se menjali iz sekunde u sekundu.

Haljina predstavlja deo "Projekta Primrouz", koji je kombinacija modnog dizajna i tehnologije. Kristin je svoju kreaciju opisala kao "digitalnu haljinu koja oživljava tekstilni materijal". Pokazala je da postoji i opcija menjanja dizajna preko senzora koji su ušiveni u haljinu, tako da nije potrebno pritisnuti dugme svaki put. Pojedini dezeni su čak animirani, tako da se "kreću" po površini haljine.

-Za razliku od tradicionalne odeće, koja je nepokretna, Primrouz mi dozvoljava da osvežim svoj izgled u jednoj sekundi. Moda ne mora biti statična, već može biti dinamična ili čak interaktivna, rekla je Kristin i kada se okrenula u stranu, dezen na haljini se pomerio zajedno sa njenim telom.

Publika je bila oduševljena svakom novom promenom dizajna. Za sada nije poznat tačan proces ni cena izrade ovakvog komada, ali sigurno je da otvara mnoga vrata u digitalnom i modnom svetu. Iako se ne može reći da će ovakve haljine zasigurno moći da se nose u budućnosti, ovakvi koraci u svetu nauke i dizajna predstavljaju početak nove ere, u kojoj kombinacija tehnologije i kreativnosti mogu da stvore magiju.

Neki od nedavnih primera kombinacije savremenih tehnologija i mode su se mogli videti na prošlogodišnjoj reviji modne kuće "Koperni", kada je tim dizajnera koristio "materijal u spreju", kako bi tokom same revije kreirali haljinu na modelu Beli Hadid. Pored toga, modna kuća "Prada" će dizajnirati svemirska odela za astronaute, koja će biti gotova 2025. godine.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu