ŠTA JE JEO GROF DRAKULA: Zapanjujuće otkriće o čoveku koji je bio inspiracija za najpoznatijeg krvopiju

Novosti online

05. 09. 2023. u 22:23

NAUČNA analiza pisama rumunskog vladara iz 15. veka Vlada Cepeša sugeriše da je on možda bio vegan, nudeći iznenađujući obrt o poreklu krvoločnog grofaDrakule.

ШТА ЈЕ ЈЕО ГРОФ ДРАКУЛА: Запањујуће откриће о човеку који је био инспирација за најпознатијег крвопију

EPA

Ime Drakula dugo se povezivalo s likom krvoločnog vampira. Međutim, nedavna stručna analiza sugeriše da je čovek koji je inspirisao taj kultni lik možda imao iznenađujuće sklonosti u ishrani, odnosno da je bio - vegan.

Rašireno se veruje da je legendarni izmišljeni lik Brema Stokera, Drakula, crpio inspiraciju od Vlada Cepeša (poznatog i kao Vlad Nabijač), moćnog vlaškog vladara iz 15. veka poznatog po svojim brutalnim metodama, uključujući nabijanje neprijatelja na drveni kolac. Vlad Nabijač vladao je Vlaškom tri puta između 1448. i svoje smrti 1476. godine.

Više od 500 godina nakon njegove smrti naučnici su sproveli analizu nekih njegovih rukom pisanih pisama, otkrivajući intrigantne uvide u njegov život. Vlad, takođe poznat kao Vlad Drakula, služio je kao muza za Stokerovog kultnog grofa vampira u romanu „Drakula“ iz 1897. godine.

Šta su otkrili krv, znoj i otisci prstiju iz pisma

U pismu od 4. avgusta 1475. godine, upućenom građanima Sibiua, Vlad sebe opisuje kao „princa transalpskih područja“ i obaveštava stanovnike grada o svom skorom preseljenju u njihovo selo, potpisujući se svojim strašnim imenom - Vlad Drakula.

Naučnici sa Univerziteta u Kataniji krenuli su u jedinstveni poduhvat, izvlačeći „istorijske biomolekule“ iz ovog vekovima starog pisma, što se slučajno poklopilo sa 125. godišnjicom Stokerovog„Drakule“. Uspeli su da izvuku krv, znoj, otiske prstiju i slinu.

Ono što je iznenadilo istraživače bio je nedostatak životinjskih proteina u njihovim nalazima, što je bilo vrlo neobično otkriće.

Proteini iz hrane (u slovima) nalaze se u biljnim namirnicama, istakano je Gleb Zilberstajn, koautor studije koja je objavljena u časopisu „Analytical Chemistry“. To otkriće dovelo je do intrigantne hipoteze da je uzor za Stokerovog vampira možda bio vegan, iako je taj izbor ishrane mogao da budevođen nuždom, a ne sklonošću.

U 15. veku, naime, Evropa je imala vrlo hladnu klimu i bilo je vrlo malo hrane. Prema bioarheolozima, aristokrate širom kontinenta imale su vrlo oskudnu ishranu, a meso se često nije jelo, objasnio je Zilberstajn.

Analiza pisama otkrila je i tragove o Vladovom zdravlju, odnosno da je možda patio od jedne retke bolesti.

-Verovatno je patio, barem u poslednjim godinama života, od patološkog stanja zvanog hemolakrija, to jest, mogao je da lije suze pomešane s krvlju, rekao je rukovodilac projekta Vinćenco Kunsolo.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja