TELESKOP "DŽEJMS VEB" SNIMIO NEVEROVATAN PRIZOR: Evo kako izgleda zvezda kada umire (FOTO)

Novosti online

03. 08. 2023. u 23:20

SLIKE snimljene teleskopom "Džejms Veb" pokazuju poslednje faze života zvezde, takozvanog belog patuljka, udaljene od Zemlje oko 2.600 svetlosnih godina.

ТЕЛЕСКОП ЏЕЈМС ВЕБ СНИМИО НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР: Ево како изгледа звезда када умире (ФОТО)

Foto: Unsplash

Na slikama koje je objavio međunarodni tim astronoma vidi se struktura kružnog oblika sa rupom u sredini, nazvana prstenolika nebula.

Nebula je izraz koji se koristi za zvezdu koja u trenucima smrti izbacuje svoj materijal u svemir, kada proizvodi prstenove živopisnih boja, mehure koji se šire i pucaju, kao i oblake i prašinu.

Kako prenosi Gardijan, slična sudbina čeka i Sunce za nekoliko milijardi godina.

Objavljene fotografije prikazuju ne samo strukturu nebule, već i unutrašnji region oko njenog centralnog belog patuljka, zvezde ogromne gustine, koja je otprilike veličine planete.

- Očekuje se da zvezde poput Sunca okončaju svoje živote u fazi belih patuljaka, tako što će odbaciti svoje spoljašnje omotače, koje zatim formiraju prelepe planetarne nebule koje su osvetljene zračenjem njihovih vrelih centralnih zvezda, odnosno belih patuljaka - rekao je profesor emeritus fizike i astronomije na Londonskom Univerzitetu i vođa astronomskog tima Majkl Barlou.

Šarene trake u nebuli stvaraju hemijski elementi koji emituju svetlost na različitim talasnim dužinama.

Analizom slika, astronomi se nadaju da će saznati više o složenim procesima koji stvaraju strukture nebula i životnim ciklusima zvezda i elementima koje bacaju u svemir, preneo je Telegraf.

BONUS VIDEO: TINEJDžER NAPRAVIO ELEKTRIČNI AUTOMOBIL: Lokalno stanovništvo oduševljeno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)