U TELU NASUKANOG KITA: Pronađen ćilibar vredan 500.000 evra

Tanjug

04. 07. 2023. u 20:33

ŠEF instituta za zdravlje životinja na španskom Univerzitetu Las Palmas, Antonio Fernandes Rodriges, u telu nasukanog kita ulješure na plaži Las Palmasa pronašao je ćilibar vredan oko pola miliona evra.

У ТЕЛУ НАСУКАНОГ КИТА: Пронађен ћилибар вредан 500.000 евра

Foto Tanjug/AP

Rodriges, koji je izvršio više od 1.000 autopsija tela kitova, rekao je da je, pregledajući telo sisara, video da se nešto čvrsto zalepilo na debelom crevu, prenosi Gardijan.

-Ono što sam izvadio bio je grumen prečnika oko 50 do 60 centimetra i težak 9,5 kilograma, rekao je on.

Početkom 19. veka naučnici su otkrili da kitovi, koji jedu velike količine lignji i sipa, koje najčešće ne mogu da svare i povrate ih, uspeju da sintetišu određene količine ostataka tih životinja, što dovodi do stvaranja ćilibara, koji se ponekad i izluči u more, dok se najčešće zaglavi u slepom crevu kita, koje zbog toga pukne i kit ugine, prenosi Gardijan.

Dodaje se da je ćilibar retka supstanca, poznata i kao plutajuće zlato, koja je zbog prijatnog mirisa, "sveti gral" za proizvođače parfema.

Univerzitet u Las Palmasu sada traži kupca za komad ćilibara, a Fernardes je rekao da se nadaju da će prikupljena sredstva biti usmerena na pomoć žrtvama erupcije vulkana na tom ostrvu 2021. godine, kada je načinjena šteta od 800 miliona evra.

-Zakon je drugačiji u svakoj zemlji. U našem slučaju, nadam se da će novac otići na ostrvo Las Palmas, gde se kit nasukao i uginuo, rekao je on.

Gardijan podseća da se ćilibar pominje i u romanu "Mobi Dik" Hermana Melvila, koji ga je opisao kao "mek, voštan, i tako mirisan i začinjen, da se u velikoj meri koristi u parfimeriji...Ko bi pomislio da se tako fine dame i gospoda časte esencijom koja se nalazi u neslavnoj utrobi bolesnog kita! Pa ipak je tako!".

SAD, Australija i Indija zabranile su trgovinu ćilibarom u sklopu zabrane lova i eksploatacije kitova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!