OLUJA KAKVA DO SADA NIJE ZABELEŽENA: Munje sevale preko 2.600 puta u minutu (VIDEO)

Novosti online

24. 06. 2023. u 00:16

TIM istraživača iz SAD je proučavao zvanično najveću erupciju vulkana u ovom veku, koja je za 11 sati stvorila oblak pepela i vodene pare visok najmanje 58 km.

ОЛУЈА КАКВА ДО САДА НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕНА: Муње севале преко 2.600 пута у минуту (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub

- Ova erupcija je izazvala jaku oluju, kakvu do sada nismo videli - kaže vulkanolog Aleksa van Iton iz Geološkog zavoda Sjedinjenih Država.

Za 11 sati stvoreno 192.000 munja

Novi alat iskorišćen za proračune koji su došli do neverovatnih bojeva je zapravo kombinacija optičkih i radio očitavanja. Instrumenti su merili elektromagnento zračenje u vidljivoj i radio frekvenciji, te su uspeli da detektuje impulse električne struje. Koje su naučnici potom iskoristili u simulaciji i dobili podatke oluje praćene grmljavinom iznad Hunge u realnom vremenu.

Ispostavilo se da je erupcija bila duža od onoga što se mislilo i da je bila sačinjena od pola milijarde električnih impulsa. Naučnici objašnjavaju da razlog za ovo leži u činjenici da je erupcija počela u vodi, što je dovelo do stvaranja velikih isparenja. Ovo je stvorilo idealne uslove za pojavu oluje sa velikim brojem munja. Ti bljeskovi su se na vrhuncu pojavljivali 2.615 puta u minuti, što je učinilo najintenzivnijom olujom sa grmljavinom u istoriji. 

Takođe, otkriveno je da su munje imale tendenciju da "surfuju" na talasima nastalim erupcijom, usled čega su formirani prstenovi širine do 250 km. 

- Nikada ranije nismo videli ništa slično, nema ničeg sa čim ove podatke možemo da uporedimo - objašnjava van Iton. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu "Geophysical Research Letters".

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA: Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)