ŠOKANTNO OTKRIĆE O BIORAZGRADIVOJ PLASTICI: Nije tako ekološka

Novosti online

28. 05. 2023. u 21:45

OTKRIVENO je da plastika na biljnoj bazi, koja se reklamira kao pogodna za kompostiranje, ostaje netaknuta više od godinu dana nakon što završi u okeanu, što dovodi u pitanje tvrdnje o njenoj biorazgradivosti.

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ О БИОРАЗГРАДИВОЈ ПЛАСТИЦИ: Није тако еколошка

Foto Shutterstock

Polilaktična kiselina (PLA), materijal biljnog porekla koji se obično koristi u odeći, čašama za jednokratnu upotrebu i kontejnerima, javlja se kao održiva alternativa tradicionalnoj plastici na bazi ulja. Iako se može kompostirati u industrijskim postrojenjima, naučnici nisu bili sigurni u njegovu sposobnost prirodnog raspadanja u okeanu.

TESTIRANjE U PRIRODI

Prema navodima časopisa „Njusajentist“, Sara-Džejn Rojer je sa svojim timom sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu uporedila starenje različitih materijala na površini okeana i deset metara ispod površine u mrežastom kavezu. Pratili su uzorke tekstila izrađene od plastike na bazi ulja, bioplastike poput PLA i prirodnih materijala kao što je pamuk, proveravajući ih i fotografišući svake nedelje. Posle 14 meseci na moru, PLA uzorak ostao je netaknut baš kao i plastika na bazi ulja, dok su se vlakna na bazi pamuka potpuno raspala i razgradila u otprilike mesec dana.

 

SLIČNI REZULTATI I U LABORATORIJI

Američki naučnici ponovili su eksperiment i u laboratoriji koristeći morsku vodu i bakterije. Ni PLA ni tkanine na bazi ulja nisu pokazivale znake hemijske degradacije.

„Uopšte se nisu razgradili u prirodnom i laboratorijskom okruženju“, tvrdi Rojer.

 

NEDOSTATAK SVESTI O MATERIJALIMA KOJI SE KUPUJU

Rojer ističe nedostatak svesti potrošača o materijalima koje kupuju i preporučuje izbegavanje plastike za jednokratnu upotrebu, odabir čaša za višekratnu upotrebu i smanjenje potrošnje odeće.

Studija baca svetlo na izazove povezane s plastikom koja se može kompostirati i njihovu stvarnu sposobnost razgradnje u različitim okruženjima.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!