ŠEST DECENIJA OD MASKRA NA JEZERU BODOM: Misterija koja do danas zaokuplja umove najboljih detektiva

Đ.G.

29. 03. 2023. u 15:41

ČETIRI tela posečena nožem, ogromna količina krvi i nijedan trag - zločin u Finskoj muči umove najboljih detektiva više od pola veka. Posotji nekoliko verzija ovog dođajaja, a istraga je još otvorena.

ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ОД МАСКРА НА ЈЕЗЕРУ БОДОМ: Мистерија која до данас заокупља умове најбољих детектива

Foto: Vikipedija

Četiri prijatelja

Ujutro 5. juna 1960. stanovnik finskog Espoa, Erki Johanson, zajedno sa dvoje dece, došao je da se odmori na jezeru Bodom. U roku od nekoliko minuta tamo su jurile skoro sve gradske hitne službe.

Na plaži je Erki pronašao četiri okrvavljena tela: dve tinejdžerke i dva mladića. U blizini je bio šator. Lekari koji su stigli već su bili spremni da konstatuju smrt svih četvoro, ali je jedan od njih bio živ. Hitno je prevezen u bolnicu i operisan.

Poginule su 15-godišnje Maila Bjorklund i Anja Mjaki, kao i 18-godišnji Sepo Bojsman. Preživeli su njegov vršnjak Nils Gustafson. Svi su bili iz iste kompanije i stigli su na jezero prethodne noći da se zabave.

Napadnuti su ili kasno uveče ili rano ujutru, kada nije bilo nikoga na plaži. Kasnije su sudski lekari na telima pronašli na desetine uboda i isečenih rana. Pošto žrtvama nije nedostajao novac i dragocenosti, detektivi su došli do zaključka da možda imaju posla sa manijakom.

Policija je nestrpljivo čekala da Nils dođe sebi i ispriča šta se dogodilo...

Udavljen

Međutim, Nils se ničega nije sećao i uglavnom je mislio da je doživeo saobraćajnu nesreću. Upotreba hipnoze se pokazala beskorisnom.

U međuvremenu, brutalno ubistvo izazvalo je veliko negodovanje javnosti u zemlji - policija je morala da pronađe i kazni zločinca što je pre moguće.

Međutim, ovo nije bilo tako lako učiniti.

Kriminolozi nisu pronašli gotovo nijedan ozbiljan dokaz, osim novčanika. Teoretski, mogao bi da pripada manijaku, ali na omotu nisu pronađeni otisci prstiju. Takođe nije bilo moguće pronaći očevice.

Nekoliko meseci kasnije, policija je ipak imala prvog osumnjičenog.

 

Foto: Vikipedija

Jezero Bodom

 

Očigledna verzija

Ispostavilo se da je to vlasnik kioska Karl Gulstrom. Upravo su od njega uoči ubistva mladi ljudi kupovali hranu. Odlikovao se agresivnim ponašanjem.

Protiv biznismena nije bilo direktnih dokaza, a sam je sve negirao. Ne zna se kako bi se to završilo, ali devet godina kasnije – 1969. – udavio se u istom jezeru. Još uvek je misterija da li je to bila nesreća ili samoubistvo. Prema nekim poznanicima Gulstrem, neposredno pre smrti, priznao je rezonantno ubistvo.

Ovako ili onako, ali istraga je brzo zašla u ćorsokak. Ali decenijama kasnije, pojavili su se novi detalji slučaja visokog profila.

Senzacionalni detalji

Početkom 2000-ih, profesor medicine Jorma Palo, koji je radio šezdesetih godina u bolnici u gradu Espo, objavio je istraživačku knjigu. Doktor kaže da se nekoliko dana nakon ubistva jedan muškarac obratio klinici. Bio je sav u krvi, štaviše, stranac i praktično nije govorio finski, pošto se ispostavilo da je Hans Asman, turista iz Nemačke.

Palo je odmah pozvao policiju i prijavio sumnjivog pacijenta, ali se niko od zaposlenih nije pojavio. Nakon objavljivanja knjige, Asman je ipak bio proveren. Prema detektivima, te noći je imao čvrst alibi.

Godinu dana kasnije, istraga je dobila novi zaokret.

Policija je privela prijatelja poginulih - Nilsa Gustafsona. Savremena tehnologija je omogućila detektivima da preispitaju stare dokaze. Glavni motiv nazvan je ljubavna veza - prema istrazi, Nils je bio ljubomoran na jednu od devojaka za svog prijatelja Sepa.

Sud je sve dokaze smatrao neubedljivim i potpuno je oslobodio Gustafsona, a takođe je naložio nadležnima da mu isplate 45.000 evra na ime naknade za nematerijalnu štetu.
Stoga i dalje traže manijaka. A materijali krivičnog predmeta se prenose sa jedne generacije detektiva na drugu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC - Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!