HITLER GA JE PROGLASIO IZDAJNIKOM: Od osetljivog dečaka do tvorca konačnog rešenja - ko je bio Hajnrih Himler? (FOTO)

Novosti onlajn

01. 03. 2023. u 18:57

KAO dečak bio je slabašan, plavih očiju, kratkovid i prema rečima njegovih poznanika toliko osetljiv i delikatan da su mu čak i malo jače večere izazvale probleme sa varenjem. Ali vreme menja sve.

ХИТЛЕР ГА ЈЕ ПРОГЛАСИО ИЗДАЈНИКОМ: Од осетљивог дечака до творца коначног решења - ко је био Хајнрих Химлер? (ФОТО)

Foto: Vikipedija

Rođen 7. oktobra 1900. godine u katoličkoj i konzervativnoj porodici, kao dete je bio veoma dobar đak. Drugovi iz razreda su uvek govorili da Hajnrih Himler ni mrava ne bi zgazio. Ipak, već tad se primećivala njegova želja za isticanjem i ambicija za uspehom. 

Vešt govornik, borac protiv neprijatelja Nemačke i okultista

Vreme između dva rata za mlade poput Himlera bio je mračan period, jer su verovali da nacionalizam polako nestaje. Stoga je, nakon završenih studija na Tehničkom univerzitetu u Minhenu, kontaktirao nacionalsocijaliste i u avgustu 1923. godine pristupio partiji. Vrlo brzo se istakao svojim idejama, a bio je zapažen i u Pivničkom puču.

Zbog neuspelog pokušaja Adolfa Hitlera da nasilnim putem svrgne Vladu Vajmarske repubike je za Himlera značilo otpuštanje iz fabrike i postavljanje za ličnog pomoćnika nemačkog političara Gregora Štrasera. U narednom periodu, Hajnrih je iskoristio svoju poziciju i stekao reputaciju veštog govornika, koji je voleo da spominje kult arijevske rase i borbu protiv večnih neprijatelja Nemačke - jevrejskog kapitala, marksizma, liberalne demokratije i slovenskih naroda. 

Godine 1929, imenovan je za Rajhsfirera, glavnog komandanta SS-a i nije mu trebalo dugo da ubedi Hitlera da proširi baze i stvori elitne snage. Prema njegovim rečima, želeo je da oformi  "red prvih nordijskih muškaraca sastavljen od nacionalsocijalističkih vojnika" po uzoru na Tevtonski red. Dok je sebe video kao reinkarnaciju saksonskog kralja Henrija I Ptičara, koji je prema tradiciji postavio temelje Nemačkog carstva.

Do kraja 1934. godine uspeo da preuzme sva odeljenja državne političke policije u Nemačkoj i da ih centralizuje u novu organizaciju - Gestapo. Rajhsfirer je takođe stvorio studijske centre, kao što su SS škola administracije i Društvo za istraživanje i nastavu nasleđa predaka, posvećeno traganju za poreklom Arijevaca.

Pored ovoga on je gajio i strast ka ezoteričnim naukama, a u jednom trenutku odlučio je da oformi Centar spiritualističkih i neopaganskih teorija u dvorcu Vevelsburg, gde su najistaknutiji članovi SS-a morali da odlaze i izvode razne vežbe. Među aktivnostima koje je sponzorisala ova organizacija bila je i ekspedicija koja se bavilo proučavanjem porekla arijevske rase na Tibetu i putovanje u opatiju Monserat, za koju je verovao da se tu krije Sveti gral. 

Na kraju - kukavica

Himlerov otac je još od najranijih dana uspeo da ga ubedi u teoriju da Evropa mora da bude arijevski kontinent, pa čak i da je poželjno eliminisati inferiorne rase. Nakon Vanzejske konferencije, održane 20. januara 1942. godine, kojom je predsedavao Rajnhard Hajdrih i na kojoj je određena sudbina Jevreja, Himler je pristao da sprovede konačno rešenje: "Jednostavno ne mogu da rizikujem da ubijam samo muškarce i pustim decu da rastu kao osvetnici koji će se suočiti da našom decom i unucima. Prinuđeni smo da donesemo čvrstu odluku kako ovaj narod treba nestane sa lica Zemlje", bile su njegove reči.

Početkom 1943. godine, već kao ministar unutrašnjih poslova, Himler je bio svestan da tok rata počinje da se menja. Kada je Himler video da je kraj blizu, verovao je da bi nuđenje nekog od zatvorenika iz koncentracionih logora kao moneta za pregovaranje predstavljao način da se izađe iz sukoba. Ideja je bila da postigne dogovor sa zapadnim saveznicima preko posrednika, u ovom slučaju grofa Folkea Bernadota, potpredsednika Crvenog krsta Švedske.

Ne samo da nije postigao mirovni sporazum sa Saveznicima, već nije bio ni svestan da ga je razbesneli Hitler, saznavši za pregovore sa Folkeom, uklonio sa svih funkcija i naredio njegovo hapšenje. Međutim, kako je firer vrlo brzo izvršio samoubistvo, Himler je pokušao da ga nasledi i možda bi i uspeo da Karl Denic nije odlučio da ga proglasi izdajnikom.

Bez predstave šta mu je činiti dalje, Himler je pobegao pod lažnim identitetom logoraša po imenu Hajnrih Hicinger. Uprkos dobroj masci sovjetski vojnici su ga uhvatili 20. maja 1945. godine i predali Britancima, kojima je priznao identitet. Ali Himler nije bio voljan da se suoči sa mračnom budćnošću zbog čega je 23. maja 1945. godine, pregrizao kapsulu cijanida koju je krio u ustima i okončao svoj život. 

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: STRAVIČNE SLIKE IZ GRČKE - Operacija spašavanja putnika posle železničke nesreće i dalje traje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)