OŽENIO ALIGATORA: Nesvakidašnja svadba u Meksiku, "mlada" vezana zbog ugriza (VIDEO)

Novosti online

01. 07. 2022. u 23:45

GRADONAČELNIK meksičkog grada San Pedro je odlučio da se oženi, ali mlada mu nije devojka sa kojom planira zajednički život već jedna životinja - krokodil!

ОЖЕНИО АЛИГАТОРА: Несвакидашња свадба у Мексику, млада везана због угриза (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Potpuno bizaran i nesvakidašnji događaj dolazi nam iz malog meksičkog grada San Pedra. Gradonačelnik Viktor Hugo Sosa je odlučio da se oženi. Sve bi bilo u redu da nije u pitanju  "aligatorska mlada" i da svadba nije propraćena tradicionalnom muzikom, rasplesanim gostima i dovicima domorodačkom vođi da brak ovekoveči poljupcem.

Gradonačelnik je više puta tokom venčanja poljubio svoju suprugu aligatora u njušku, koja je bila zavezana kako bi se izbegli neželjeni ugrizi. Pretpostavlja se da ritual venčanja potiče iz predhispanskih domorodačkih zajednica "Čontal" i "Huave" iz savezne države Oaksaka, kao što je to slučaj s molitvom za blagoslove prirode.

- Prirodu molimo za dovoljno kiše, dovoljno hrane i ribe u reci - kazao je Sosa, gradonačelnik malog ribarskog mesta na sparnoj pacifičkoj obali Oaksake.

Oaksaka, smeštena na siromašnom jugu zemlje, područje je bogate domorodačke tradicije u kojem su mnoge grupe tvrdoglavo održale svoje jezike i tradicije. Vekovima star ritual u San Pedru Huameluli, danas pomešan s elementima katoličke spiritualnosti, uključuje oblačenje aligatora ili kajmana u belu venčanicu sa šarenim ukrasima.

Veruje se da sedam godina star gmizavac, koga za ovu priliku nazivaju malom princezom, predstavlja božanstvo majke zemlje, a njeno venčanje za lokalnog vođu simbolizuje ujedinjenje ljudi sa božanskim. Zvuk truba i ritam bubnjeva doprineli su slavljeničkom raspoloženju tokom ceremonije u kojoj je deo meštana u rukama nosio aligatorsku mladu kroz selo, dok su joj drugi mahali šeširima.

- Osećam se srećno i ponosno na svoje korene - rekla je Elia Edit Agiljar, kuma koja je organizovala venčanje.

Istakla je da se oseća privilegirano zbog prilike da vodi ceremoniju, dodavši da je potrošila puno vremena u donošenje odluke o tome šta će mlada nositi.

- Ovo je jako lepa tradicija - dodala je uz smešak na licu.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek