VENERA I JUPITER ĆE SE GOTOVO "SUDARITI": Fenomen vidljiv golim okom

Novosti onlajn

01. 05. 2022. u 12:08

U RETKOM nebeskom spektaklu ovog vikenda, Jupiter i Venera, dve najsjajnije planete Sunčevog sistema, izgledaće kao da se dodiruju.

ВЕНЕРА И ЈУПИТЕР ЋЕ СЕ ГОТОВО СУДАРИТИ: Феномен видљив голим оком

Foto: Free Images Pixabay

Iako će u stvarnosti biti udaljeni milionima kilometara, za posmatrače zvezda na Zemlji će se činiti da su dovoljno blizu, toliko da je dovoljno da se skoro sudare u pojavi poznatoj kao planetarnoa konjunkcija, koja se dešava jednom godišnje.

Međutim, ove godine će Jupiter i Venera izgledati mnogo bliže jedno drugom nego inače i trebalo bi da budu vidljivi ne samo dvogledom već i golim okom.

Ako događaj propustite, moraćete da sačekate još 17 godina na reprizu „ovakve bliskosti".

Pored najavljene izvanredne planetarne konjunkcije, i Saturn i Mars će takođe izgledati kao da su „u pravoj liniji" sa Jupiterom i Venerom.

Bred Taker, astrofizičar sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je da su se planete približavale u poslednjih nekoliko nedelja.

- Iako se Venera i Jupiter približavaju jedan drugom svakih nekoliko godina, ovog puta u igri su i Mars i Saturn, što je prilično retko - rekao je Taker.

Uprkos onome što će nam se činiti da gledamo (velika bliskost) planete će zapravo biti udaljene oko 700 kilometara.

Pojava na nebu postala je vidljiva još ujutru 30. aprila, ali će i dalje će biti vidljiva u nedelju i u danima koji slede dok se planete ponovo „ne razmaknu", prenosi RTS.

Posmatrači u Sidneju, u Australiji, imaće jasan pogled na par planeta 1. maja.

- Planete će se razlikovati po svojoj svetlosti - rekla je glavni posmatrač zvezda u Društvu za popularnu astronomiju, profesor Lusi Grin.

- Venera je svetlija od Jupitera, tako da će izgledati zaslepljujuće sjajno kada je vidite. Jupiter će biti malo slabiji, oko jedne šestine sjaja Venere - objasnila je.

Venera, Jupiter, Merkur i Mars okupili su se na istočnom nebu u formaciji koja se verovatno neće ponovo videti do 2040. godine, poslednji put 13. maja 2011. godine.

BONUS VIDEO:

BAJSKI KANAL: Prirodna lepota na samom severu naše zemlje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

STRUČNJACI SAVETUJU: Nipošto ne ubijajte pauka ako ga vidite u kući - postoji jak razlog