ŠTA SE DEŠAVA U SUNČEVOM SISTEMU? Neočekivane i dramatične temperaturne promene na Neptunu, naučnici zbunjeni

Novosti online

12. 04. 2022. u 20:33

NAUČNICI su iznenađeni i zbunjeni neočekivanim promenama temperature na Neptunu. Skoro pune dve decenije Neptun je postajao hladniji, da bi od 2018. do 2020. godine temperatura skočila za 11 stepeni Celzijusa.

ШТА СЕ ДЕШАВА У СУНЧЕВОМ СИСТЕМУ? Неочекиване и драматичне температурне промене на Нептуну, научници збуњени

Foto: Free Images Pixabay

Nalazi su napravljeni na osnovu skoro dvodecenijskog praćenja temperature na najdaljoj planeti od Sunca.

- Promene su neočekivane. Od kada posmatramo Neptun koji prolazi kroz svoje rano južno leto, očekivali smo da temperature polako počnu da rastu, a one su padale - kaže Majkl Roman, predvodnik nove studije.

Varijacije u temperaturi su bile toliko šokantne da istraživači nisu znali kako tačno da ih objasne. One bi mogle da budu uzrokovane hemijskim procesima na planeti, vremenskim promenama ili promenama na Suncu, a naučnici se nadaju da će u budućnosti moći da objasne promene.

- Mislim da je Neptun veoma zanimljiv za mnoge od nas zato što znamo veoma malo o njemu. Sve ovo što smo sada otkrili ukazuje na prilično komplikovanu sliku atmosfere Neptuna i kako se menja tokom vremena - istakao je Roman.

Foto: Free Images Pixabay

Neptun prolazi kroz sezonske promene, kao i Zemlja, dok prolazi oko Sunca. Međutim, na Neptunu promene idu mnogo sporije, oko 40 godina, pošto jedna Neptunova godina traje kao 165  na Zemlji. To znači da su naučnici veoma radi da razumeju koliko dugo i kako se sezonske promene odigravaju, posebno u trenutku letnje dugodnevnice na južnoj hemisferi Neptuna.

Kako bi ih pratili pregledano je više od 100 detaljnih termalnih, infracrvenih snimaka planete. Utvrdili su da iako je leto došlo, veći deo planete je zapravo postao hladniji. Ali onda je južni pol ponovo počeo da se zagreva. Između 2003. i 2018. godine, prosečna temperatura na Neptunu opala je za 8 stepeni, a onda je na južnom polu porasla za 11 između 2018. i 2020. godine.

Nijednu od rapidnih promena naučnici nisu očekivali. Posmatrani period je kraći od jednom godišnjeg doba, pa su stručnjaci očekivali mnogo blaže varijacije.

BONUS VIDEO - GODINU DANA ŠETA PO MARSU: Vozilo Prezervans istražuje Crvenu planetu

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije