"ENIGMA" PRODAT ZA 4 MILIONA EVRA: Na aukciji u Londonu dostignuta neverovatna cena dijamanta!

Novosti online

10. 02. 2022. u 10:23

"ENIGMA", najveći brušeni dijamant na svetu od 555 karata, prodat je u Londonu za 3,16 miliona funti (3,8 miliona evra) po što je nedavno prvi put bio izložen.

ЕНИГМА ПРОДАТ ЗА 4 МИЛИОНА ЕВРА: На аукцији у Лондону достигнута невероватна цена дијаманта!

Foto: Piksabej

Veruje se da je redak crni ili karbanado dijamant nastao kada je meteorit ili asteroid udario u Zemlju pre više od 2,6 milijardi godina. Sa 555,55 karata postigao je cenu od 3,16 miliona funti na onlajn aukciji koju je održala poznata londonska aukcijska kuća.

Karbonada se obično pronalazi blizu površine Zemlje, što ukazuje na vanzemaljsko poreklo.

- Smatra se da je ova specifična vrsta crnog dijamanta nastala ili od meteorskih udara koji su proizveli prirodno taloženje hemijskih para ili vanzemaljskog porekla - od eksplozija supernova koje su formirale asteroide sa dijamantima koji su se na kraju sudarili sa Zemljom - rekla je aukcijska kuća.

Stručnjacima je trebalo tri godine da ga iz siroviog oblika pretvore u dragulj, a nedavno je prikazan u Dubaiju, Los Anđelesu i Londonu.

Njegov je oblik inspirisan blisko istočnim simbolom moći i zaštite u obliku dlana, Hamsa, koji je takođe povezan s brojem pet.

- Veličina, oblik i izvor dijamanta Enigme čine ga jedinstvenim i neverovatnim - kažu stručnjaci. - Većina dijamanata izrezana je u jedan od 10 popularnih oblika, ali oblik Enigme podseća na ruku.

Enigma nema kvalitet dragog kamenja, a karbonado se inače ne koristi u nakitu niti prodaje na aukciji, ali je nedavno postao popularan. Obično se koriste u industrijskom bušenju zbog svoje izuzetne tvrdoće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!