MISLIMA NAPISAO PORUKU NA TVITERU: Australijanac koji pati od ALS preko implanta u mozgu komunicira sa drugima (VIDEO)

Novosti online

27. 12. 2021. u 01:29

FILIP Okif (62), Australijanac koji pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), koji ne može da pomera ruke, napisao je poruku na društvenoj mreži Tviter svojim mislima, preko implanta u mozgu.

МИСЛИМА НАПИСАО ПОРУКУ НА ТВИТЕРУ: Аустралијанац који пати од АЛС преко импланта у мозгу комуницира са другима (ВИДЕО)

Foto printscreen Youtube The University of Melbourne

Njegova poruka pojavila se na Tviter nalogu Tomasa Okslija, neurohirurga i direktora kompanije „Sinhron“, koja je izumela tehnologiju stentroda, moždanog implanta koji omogućava pacijentima da kontrolišu digitalne uređaje svojim mislima bežičnim putem.

- Kada sam prvi put čuo za ovu tehnologiju, znao sam kakvu mi nezavisnost od drugih može doneti. Njeno korišćenje je kao da učite da vozite bicikl, potrebno je malo vežbe, ali kada je savladate, postane veoma prirodna. Sada samo pomislim gde želim da kliknem na računaru i mogu da pišem mejlove, plaćam, kupujem, pišem poruke na Tviteru - rekao je Okif.

Ovaj Australijanac uz pomoć nove tehnologije komunicira sa porodicom i kolegama. Implant mu je ugrađen u aprilu 2020. godine, pošto je patio od progresivne paralize uzrokovane ALS-om.

Tomas Oksli kaže da nova tehnologija daje nadu i slobodu ljudima koji su izgubili funkcionalnu nezavisnost zbog paralize. On najavljuje dalje usavršavanje ovog moždanog računara, a naučna studija biće sprovedena u SAD sledeće godine, piše Sputnjik internešnel.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći