PRATE PARTNERE PREKO APLIKACIJE: Broj sajber pretnji u Srbiji u padu, na meti industrija

V.C.S.

13. 12. 2021. u 17:22

U SRBIJI je primetan pad broja sajber pretnji ove godine u odnosu na prošlu, ali su one postale ozbiljnije i usmerene prema nedovoljno zaštićenim industrijskim postrojenjima ili kompanijama koje su napravile propuste u osiguranju zbog hibridnog modela rada (iz kancelarije i od kuće).

ПРАТЕ ПАРТНЕРЕ ПРЕКО АПЛИКАЦИЈЕ: Број сајбер претњи у Србији у паду, на мети индустрија

FOTO: Arhiva novosti

Naša zemlja je, prema nalazima kompanije Kaspersku, ove godine neretko bila u vrhu liste zemalja sa najvećim procentom napada na industrijske sisteme, pa je u novembru 2021. zauzela čak prvo mesto, sa udelom od 39,4 odsto industrijskih računara koji su pretrpeli neki vid napada.

Kada su u pitanju građani, istraživanje pokazuje da čak trećina ispitanika smatra sasvim normalnim, dozvoljenim i opravdanim da prate partnere bez njihovog znanja, a 15 odsto je otvoreno tražilo od partnera da instalira stalkerware aplikacije. Od njih, 34 odsto je prijavilo da su doživeli neki oblik nasilja od partnera.

U Srbiji je tokom 2021. ipak registrovan blagi pad ukupnog broja sajber pretnji u odnosu na prošlu godinu, posebno kada je reč o broju napada na veb, pi-si i mobilne uređaje (manje za 7,32 odsto). U odnosu na prošlu godinu, i broj ukupnih detekcija napada ransomverom je drastično opao (za 78,23 odsto). Ovo ne iznenađujuće, kažu u kompaniji, jer su se korisnici u Srbiji prošle godine suočili sa naglim skokom pretnji zbog nespremnosti kompanija da adekvatno obezbede njihov rad od kuće.

Ukupan broj registrovanog finansijskog malvera beleži smanjenje od 20 odsto, a razlozi za pad delimično leže u činjenici da banke tradicionalno najviše ulažu u svoju i IT sigurnost svojih korisnika. U skladu sa globalnim trendom, došlo je do ukrupnjavanja nekoliko manjih banaka u veće, pa je zabeleženi broj napada na jedinstvene korsinike naizgled manji, ali su ti napadi izuzetno sofisticirani i napredni.

- Naši podaci pokazuju da su se širom sveta kompanije dobro snašle kada je reč o otpornosti na napade koji dovode do curenja podataka. Uprkos tome što su budžeti ostali isti za mala i srednja preduzeća, ili smanjeni, za velika. Na globalnom nivou troškovi izazvani curenjem podataka za velika preduzeća su opali na 927.000 dolara sa 1,09 miliona u odnosu na prošlu godinu - rekao je Miroslav Koren, generalni menadžer kompanije Kaspersky za Istočnu Evropu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)