VESTO KOJA OHRABRUJE: EU - prekinuti sa korišćenjem životinja u istraživanjima

Tanjug

12. 07. 2021. u 00:23

U Evropskom parlamentu se raspravlja o alternativnim naučnim metodama koje u istraživanjim ne bi koristila životinje.

ВЕСТО КОЈА ОХРАБРУЈЕ: ЕУ - прекинути са коришћењем животиња у истраживањима

Foto: Free Images Pixabay

Rešenja postoje i promene se moraju ubrzati jer živa bića ne smeju da pate, složili su se poslanici u Evropskom parlamentu.

EU se pre skoro tri decenije obavezala na zamenu i smanjenje broja životinja koje se koriste u naučne svrhe, ali ove promjene se odvijaju veoma sporo, navodi se u izveštaju Hine. S obzirom na evropski "zeleni plan", zdravstvene i ekološke izazove i sve veću zabrinutost javnosti zbog korišćenja životinja u naučnim istraživanjima, važno je da se u EU ubrza prelaz sa zastarelog modela na primemnu modernih naučnih metoda, smatraju poslanici Evropskog parlamenta.

Na plenarnoj sednici održanoj prošle nedelje raspravljalo se o planovima i merama za ubrzanje prelaza na inovativne metode bez da se životinje koriste u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju, a glasanje o ovom pitanju najavljeno je za septembar.

- Milioni mačaka, pasa, pa čak i riba, životinja koje jedu toksične supstance, onih kojima se menjaju geni, ili kojima se lome kosti su žrtvovane za naučna istraživanja - ukazala je poslanica Džite Guteland.

Poslanica Eleonora Evi je navela da se svake godine u Evropi koristi 50 miliona životinja u naučne svrhe.

- To nije samo etičko pitanje. Na ovaj način ne koristimo potencijale inovativnih metoda koje su utemeljene u čoveku, a koje već pokazale konkretan napredak u lečenju bolesti kao što su Alchajmer ili kancerozna oboljenja u slučajevima kada tradicionalne metode nisu davale rezultate - predočila je Eleonora Evi.

Katalin Čeh je podsetila da sedam od 10 odraslih Evropljana smatraju da "životinje nisu roba koju se može odbaciti" i upozorila da je u 21. veku nedopustivo izazivati bol i patnju živim bićima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)