ULAGANJE I PODRŠKA ZAJEDNICI: Velike kompanije dele iste vrednosti i uverenja sa lokalnom zajednicom, pružajući joj podršku

Novosti onlajn

30. 06. 2023. u 14:53

SPREČAVANjE siromaštva, zaštita klime i životne sredine, kao i osiguranje mogućnosti da svi ljudi žive u prosperitetu i miru, osnovni su motiv Ciljeva održivog razvoja koje su definisale i objavile Ujedinjene nacije, uz globalni poziv na akciju svim odgovornim društvenim akterima.

УЛАГАЊЕ И ПОДРШКА ЗАЈЕДНИЦИ: Велике компаније деле исте вредности и уверења са локалном заједницом, пружајући јој подршку

Foto: Tanjug/AP

Na samitu održanom septembra 2015. godine Ujedinjene nacije su usvojile rezoluciju A/RES/70/1 – Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. Agenda 2030 je univerzalna strategija i od država potpisnica se očekuje da mobilišu sve resurse kako bi ciljevi bili ostvareni do 2030. godine. Agenda 2030, sa svih 17 ciljeva, uključuje tri dimenzije održivog razvoja: ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine.

Vlada Republike Srbije je direktno učestvovala u razvoju i pisanju Agende održivog razvoja kroz uključivanje građana u proces putem konsultacija o razvojnoj agendi posle 2015. i direktnim učešćem predstavnika države na globalnim forumima na kojima su definisani ciljevi održivog razvoja.

Za dostizanje ovih ciljeva potrebna je široka društvena akcija u koju bi se uključili svi – od državnih organa, preko kompanija do odgovornih pojedinaca.

Multinacionalne kompanije shvatile su da svoj uspeh treba da podele sa zajednicom i deo profita ulože u unapređenje kvaliteta života sugrađana..

Sa druge strane,  građani sada od kompanija traže nešto više – da  dele iste vrednosti i uverenja sa njima i da aktivno učestvuju u životu zajednice. Vidimo kako nove generacije više  poštuju brendove koji su društveno svesniji i kompanije koje se ponašaju na društveno odgovoran način. Stoga, svetski giganti ulažu u brojne nekomercijalne projekte koji su od interesa za zajednicu – obrazovanje,  zdravstvo, osnaživanje žena, zaštitu životne sredine.

Foto: PKS

VELIKI „NE ŠTEDE“

Kompanija poput Wegmans Food Markets, Inc. pokazuje kako velika firma može da pomogne svojoj zajednici. Od pružanja besplatnih vožnji starijim osobama do njihovih prodavnica i do medicinskih ustanova, do doniranja više od 18 miliona funti neprodatih artikala lokalnim bankama hrane. Samo u 2021. godini donirali su 30 miliona dolara za ublažavanje gladi.

Microsoft donirao više od 1,4 milijarde dolara

Zaposleni u Microsoft-u su takođe veoma aktivni u društveno odgovornim projektima.. Oni  su donirali 221 milion dolara, kroz odgovarajući program kompanije, neprofitnim organizacijama i volontirali više od 750.000 sati. Prema dostupnim podacima, Microsoft je sarađivao sa preko 200.000 neprofitnih organizacija i od februara 2018. donirao je više od 1,4 milijarde dolara u gotovini i tehnologiji.

Tokom COVID-19, Cisco je dao 227 miliona dolara neprofitnim organizacijama koje su pružale pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Kompanija je takođe otvorila svoj centar za brigu o deci sa sedištem u San Hozeu, Kalifornija.

Sve je više kompanija koje se bave društveno odgovornim poslovanjem i u našoj zemlji. Među njima je i kompanija NIS, koji značajan deo svojih CSR aktivnosti realizuje kroz podršku lokalnoj zajednici i mladima, kao i kroz ulaganja u nauku i obrazovanje.

15. JUBILARNI CIKLUS PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“

NIS ulaže 144,5 miliona dinara u razvoj nauke i obrazovanja

Imajući u vidu napore države da se unaprede uslovi za obrazovanje koje podstiče ostanak mladih u Srbiji, kao i usvojenu Strategiju za razvoj obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine, NIS će ove godine uložiti 144,5 miliona dinara u unapređenje nastavnog procesa i infrastrukture objekata osnovnih i srednjih škola. Deo sredstava će takođe biti usmeren i na unapređenje istraživačkih i inovacionih kapaciteta i infrastrukture naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova u gradovima i opštinama koji su obuhvaćeni programom što predstavlja jedan od nacionalnih prioriteta. Reč je ujedno i o najvećem godišnjem iznosu sredstava koje će NIS izdvojiti za podršku lokalnim zajednicama u okviru programa „Zajednici zajedno“ od njegovog osnivanja 2009. godine. Na ovaj način kompanija NIS želi da obeleži 15 godina postojanja ovog najvećeg korporativnog društveno odgovornog programa u našoj zemlji.

Prijave do osmog septembra

Foto Promo

Ovogodišnji programski ciklus NIS realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, a prilikom odabira oblasti koja će biti podržana ove godine NIS se takođe rukovodio rezultatima ankete o stanju i potrebama u obrazovnim ustanovama u 13 lokalnih samouprava – učesnika programa.

Programom su obuhvaćeni gradovi i opštine širom naše zemlje u kojima NIS obavlja najveći deo svojih poslovnih aktivnosti: Beograd, Novi Sad, Požarevac, Niš, Čačak, Zrenjanin, Pančevo, Kikinda, Kanjiža, Novi Bečej, Srbobran, Žitište i Veliko Gradište.

Prijave na ovogodišnji konkurs počele su  15. juna i traju do 8. septembra 2023. godine , a svi uslovi i propozicije konkursa objavljeni su na sajtu kompanije NIS, na linku: https://www.nis.rs/zajednici-zajedno/

O projektima koji će dobiti podršku za realizaciju odlučuje Komisija za izbor projekata, a rezultati konkursa biće objavljeni u drugoj polovini oktobra tekuće godine.

Realizovano više od 1000 projekata

Od 2009. godine do danas, u okviru programa "Zajednici zajedno" realizovano je više od 1.000 projekata ukupne vrednosti od gotovo 1,6 milijardi dinara.

- Ove godine obeležavamo deceniju i po trajanja našeg programa na koji smo posebno ponosni – programa ’Zajednici zajedno’. U proteklih 15 godina bili smo u prilici da u saradnji sa partnerskim gradovima i opštinama unapredimo oblasti od ključnog značaja za njihov, ali i razvoj društva u celini. Ponosni smo što u kontinuitetu doprinosimo razvoju opština i gradova u Srbiji, a ulaganje u zajednicu u kojoj poslujemo predstavlja i naše strateško opredeljenje kojem ostajemo dosledni - izjavio je ovim povodom Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave