KOJI SU FAKULTETI NAJTRAŽENIJI: Za jedno mesto se bori i po pet kandidata

B.B.

24. 06. 2024. u 12:36

U prvom upisnom roku najveća "navala" maturanata je na fakultete našeg najveće visokoškolske ustanove - Univerziteta u Beogradu. Već prvog dana, upisnu kvotu su ispunili i prekoračili na stomatologiji, medicini, FON-u, psihologiji, softverskom inženjerstvu, dok se na Poljoprivrednom, Šumarskom, Rudarsko-geološkom, ni posle tri dana nije prijavio planiran broj kandidata.

КОЈИ СУ ФАКУЛТЕТИ НАЈТРАЖЕНИЈИ: За једно место се бори и по пет кандидата

Foto: N. Živanović

Za 220 mesta na Stomatološkom fakultetu u Beogradu dokumenta je predalo 710 kandidata, dok će se za 116 mesta na psihologiji "boriti" blizu 525 svršenih srednjoškolaca. Fakultet organizacionih nauka je i ove godine poneo "titulu" visokoškolske ustanove sa najvećim brojem prijavljenih. Tako je na 390 mesta na Menadžmentu i organizaciji konkurisalo 1.590 budućih brucoša, dok je za IT podneta 1.733 prijava za 590 mesta. Amfitetari će biti puni i na Mašinskom, Arhitektonskom, ETF-u, Fakultetu veterinarske medicine, FASPER-u... Za 30 mesta na odseku Hemija životne sredine na Hemijskom fakultetu konkurisalo 123 maturanata.

Na odseku Logopedija na FASPER-u čak 295, a upisna kvota je 50. Ista situacija je i na odseku za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Za indeks Ekonomskog fakultet konkursala su 1.624 buduća brucoša, a upisna kvota je 990. Dva kandidata će se "boriti" za mesto na Medicinskom fakultetu, dok je na smeru Medicinska biohemija na Farmaceutskom fakultetu za 72 mesta, dokumenta predalo 425 svršenih srednjoškolaca.

Trend manjeg interesovanja za nastavničke smerove nastavljen je i ove godine. Na smeru - Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu podneto je 40 prijava na odobrenih 100 mesta. Fakultet za bezbednost je bio hit među maturantima poslednjih godina, međutim, ove godine nije navala. Za 458 mesta, konkurisalo je 400 kandidata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev