RACIONALNA UPOTREBA ANTIBIOTIKA: Skup na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

B.B.

17. 11. 2022. u 12:59

SA željom da se obeleži Svetski dan svesnosti racionalne upotrebe antibiotika, drugu godinu za redom, sutra 18. novembra godine u 10 časova na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu organizuje se simpozijum za studente sa temom "Antimikrobna rezistencija - izazov sadašnjosti, pretnja budućnosti".

РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА АНТИБИОТИКА: Скуп на Пољопривредном факултету у Новом Саду

Na Poljoprivrednom fakultetu je preostalo još 262 mesta, Foto D. Dozet

Slogan ovogodišnje vetske nedelje svesnosti racionalne upotrebe antibiotika (World Antibiotic Awareness Week), koja se  obeležava od 18. do 24. novembra svake godine, je "Sprečimo rezistenciju zajedno". Iz tog razloga, simpozijum će biti organizovan za studente veterine i medicine. Predavanja će održati profesori sa univerziteta u Zagrebu, Skoplju i Novom Sadu.

Rezistencija na antibiotike je veliki globalni problem i jedna od najvećih pretnji za bezbednost hrane, zdravlja ljudi i životinja. U borbi protiv ovog globalnog problema moraju biti uključeni svi sektori kroz koncept "Jednog zdravlja" čime se podstiče racionalna upotreba antibiotika, kao i primena preventivnih mera.

Isticanje prevencije i kontrole infekcija u zdravstvenim ustanovama, na farmama i prostorijama prehrambene industrije, kao i primena najboljih praksi u poljoprivredi i proizvodnji hrane su ključne za smanjenje potrebe za upotrebom antibiotika i smanjenju pojave i prenošenja rezistencije bakterija na ove lekove.

Kao i prošle godine, simpozijum će biti organizovan u okviru PROMIS InfoBomat projekta finansiranog od strane Fonda za nauku Srbije pod nazivom "Intramamarna etnoveterinarska formulacija za prevenciju i terapiju mastitisa krava u cilju optimizacije antikirobne terapije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)