KUVANJE I ROBOTIKA PO DUALNOM MODELU: Privreda traži 14 novih obrazovnih profila, zasad se u škole uvodi deset

Lj. BEGENIŠIĆ

19. 04. 2022. u 10:48

PRIVREDNA komora Srbije prosledila je Ministarstvu prosvete zahtev da se u dualno obrazovanje uvede 14 novih profila za kojima privreda ima velike potrebe. U školskoj godini koja počinje u septembru biće uvedeno ukupno deset.

КУВАЊЕ И РОБОТИКА  ПО ДУАЛНОМ МОДЕЛУ: Привреда тражи 14 нових образовних профила,  засад се у школе уводи десет

Foto: I. Marinković

- Od 14 obrazovnih profila za koje se izrađuje standard kvalifikacije, deset je u ponudi u Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2022/2023. godinu - kaže, za "Novosti", Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje.

Tako će budući učenici imati priliku da se školuju po dualnom modelu na obrazovnim profilima: instalater vodovoda, grejanja i klima-uređaja, tehničar za industrijsku robotiku, rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike, galanterista kože, kulinarski tehničar, turistički tehničar, hotelijersko-restoraterski tehničar, izrađivač hemijskih proizvoda, tehničar bezbednosti železničkog saobraćaja i transportni tehničar u železničkom saobraćaju.

- Za ove profile otvorena su ukupno 133 mesta - ističe Gabrijela Grujić.

Preostala četiri profila koja je Privredna komora navela kao potrebna su: elektrotehničar komunikacija, tehničar za bezbednost pruga, tehničar za signalno-sigurnosne sisteme železnice, tehničar upravljanja železničkim saobraćajem, ali oni neće biti uvedeni u narednoj školskoj godini.

Inače, do sada je kroz dualno obrazovanje prošlo 10.000 učenika koji se školuju na nekom od 54 dualna profila.

- Mladi zaista pokazuju da oni to mogu, žele i hoće, a da mi kao sistem moramo da ih podržimo. Samim tim što dolaze u kompanije, da im osiguramo da započnu svoje karijere u Srbiji, jer oni to zaista i žele - poručila je ranije Grujićeva.

Ona je naglasila da su promene neminovnost, jer je dualno obrazovanje živa platforma koja se menja prema analizama tržišta za narednu godinu.

- Ova platforma će zauvek imati promene, jer mi ne znamo šta će se za pet godina definisati kao zanimanja i dualno obrazovanje mora da prati promene savremenog tržišta i savremenog razvoja - rekla je pomoćnica ministra prosvete.

Ona ističe da je dualno obrazovanje razvijeno i na nivou visokog obrazovanja gde su već akreditovana 32 programa, 75 kompanija je potpisalo ugovore i gde ima 150 studenata u devet visokoškolskih ustanova.

- Oni prepoznaju korist toga da mladi ljudi žele da borave 450 sati na teoretskoj nastavi, a 450 sati u kompaniji - kaže Gabrijela Grujić. - Vide dobrobit ovakvog modela, jer oni izlaze spremni na tržište i učenjem kroz rad shvataju da učenje i rad nisu na suprotnim stranama, već da je to integrisani sistem koji se razvija od nivoa srednjeg obrazovanja i nadograđuje se kasnije.

OTVARA SE 12 TRENING-CENTARA

GABRIJELA Grujić istakla je da je novina i što Vlada Srbije uvodi 12 trening-centara pri srednjim školama, ali će resurse tih centara moći da koriste i studenti i odrasli koji žele da rade u određenim kompanijama radi obuke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna