ZA OPREMU I EDUKACIJU 4,2 MILIONA EVRA: Sredstva fonda za 11 konzorcijuma iz Srbije

PKS

26. 02. 2022. u 17:07

NAJSAVREMENIJIM mašinama biće opremljeni trening centri za đake i studente koji se školuju po dualnom modelu obrazovanja, a deo su 11 konzorcijuma iz Srbije koje čine obrazovne institucije i kompanije izabrane na javnom pozivu Regionalnog čelendž fonda.

ЗА ОПРЕМУ И ЕДУКАЦИЈУ 4,2 МИЛИОНА ЕВРА: Средства фонда за 11 конзорцијума из Србије

KONKRETNA PRAKSA Saša Janić, učenik III7 odeljenja Tehničke škole iz Obrenovca, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

U narednom četvorogodišnjem periodu Fond će obezbediti 4,2 miliona evra za nabavku opreme i infrastrukturne radove ali i finansiranje obuka kadrova.

Ovi trening centri poslužiće i za obuku nastavnika iz institucija za stručno obrazovanje i obuku trenera i koordinatora za dualno obrazovanje iz kompanija.

Savremena radionica u Ovrenovcu

U okviru konzorcijuma čiji je nosilac Tehnička škola sa sedištem u Obrenovcu, članovi su i Javno komunalno preduzeće "Toplovod" Obrenovac, kompanija "Stelit 90" iz Velikog Polja i Fabrika kartona "Umka".

Tehnička škola odlučila se za projekat rekonstrukcije i opremanja školske zavarivačke savremenom opremom za sve tipove zavarivanja.

„Na ovaj način omogućićemo da učenici sa nastavnikom praktične nastave i instruktorom iz preduzeća na savremenoj opremi razviju stručne kompetencije za sve tipove zavarivanja“, kaže Rajka Babić, direktorka Tehničke škole iz Obrenovca. JKP „Toplovod“ Obrenovac u saradnji sa Tehničkom školom ušao je u sistem dualnog obrazovanja kako bi pružili podršku školi, a pre svega učenicima zanimanja bravar - zavarivač, za kojima imaju stalnu potrebu. 

„Želimo da motivišemo učenike kako bi na praktičnoj nastavi bili što više aktivni i posvećeni. Najistaknutiji učenik na kraju školske godine dobija mogućnost da o trošku "Toplovoda" polaže za atest za određenu tehnologiju zavarivanja“, kažu u obrenovačkom JKP.

Tehnička škola u Obrenovcu, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Fabrika kartona Umka je odlučila da učestvuje u Programu jer već nekoliko godina unazad imaju redovne učenike na praksi.

„Naše iskustvo sa učenicima u ovom programu je jako pozitivno. Učenici u radnom okruženju mogu efikasnije da savladaju tehnička znanja i određene veštine, poput timskog rada, predviđanja i rešavanja problema...“, navodi Jelena Aleksić iz „Umke“ i dodaje da učenici svakog meseca dobijaju naknadu, što je dodatna motivacija za njihovo redovno prisustvo na nastavi.

Rajka Babić, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Uključivanjem mladih u rad kompanija ulaže se u budućnost, ističu u kompaniji „Stelit 90“.

„Kompanija je više godina otvorena za učenike koji žele da uče i usavršavaju svoja znanja. Uključivanjem učenika na dualnom obrazovanju može da se formira kadar, oblikovan baš prema potrebama firme“, ukazuje Jelena Jevtić, zamenik direktora u firmi „Stelit 90“. Projekat Regionalni čelendž fond se realizuje u svih šest ekonomija  regiona, finansira ga nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, preko Nemačke razvojne banke, a glavni partner implementacije je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!