FILMOVI O ONIMA KOJI MENJAJU SVET: Večeras počinje 49. međunarodni festival Fest

A. POPADIĆ

07. 05. 2021. u 11:06

PROJEKCIJOM filma "Veliko iskopavanje" Sajmona Stouna, sa Keri Maligan i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama, večeras u 19.00, u Sava centru, svečano će biti otvoren 49. Međunarodni filmski festival - Fest.

ФИЛМОВИ О ОНИМА КОЈИ  МЕЊАЈУ СВЕТ: Вечерас почиње 49. међународни фестивал Фест

Foto Tanjug

Na uvodnoj ceremoniji biće uručene počasne festivalske nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Puriši Đorđeviću i glumcu Radetu Šerbedžiji, koji će i zvanično proglasiti Fest otvorenim.

Uprkos pandemiji, jedna od najdugovečnijih filmskih manifestacija biće održana uživo, u bioskopskim salama, uz poštovanje svih epidemioloških mera i pod simboličnim sloganom "Povratak u budućnost". Do 16. maja u salama Sava centra, "Kombank dvorane", Doma omladine Beograda i bioskopa "Sinepleks Galerija Beograd" publika će moći da bira između više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.

Foto Promo

 

- Filmovi Festa, od strogo intimnih priča do onih čiji epilozi imaju veliki društveni značaj, nude iskreno ogoljene delove života pojedinaca koji su hrabrošću ili bez nje promenili svoj život i živote onih koji ih okružuju - smatra Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa i dodaje.

Rade Šerbedžija, Foto Tanjug

- Kada smo kod brojeva, oni izgledaju ovako: na 49. Festu gledaćemo 20 debitantskih filmova, žene su režirale 19 festivalskih naslova, dok se osam ostvarenja u raznim selekcijama dotiče LGBT tema. Srpska filmska produkcija prisutna je u gotovo svim segmentima festivala. Gledaćemo šest dugometražnih filmova, tri kratka ostvarenja i dve celovečernje domaće filmske koprodukcije.

"Fest fokus"

U DRUGOJ takmičarskoj selekciji - "Fest fokus", biće prikazano 14 filmova iz Irana, SAD, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Domaći filmovi koji će premijerno biti prikazani su "Prolećna pesma" Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film "Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, a među njima su i tri domaća ostvarenja - "Oaza" Ivana Ikića, "Živ čovek" Olega Novkovića i "Lihvar" Nemanje Ćeranića. U ovoj selekciji biće prikazano i ostvarenje koje se našlo u užem izboru za Oskar van engleskog govornog područja - "Čovek koji je prodao svoju kožu" tuniske rediteljke Kuter Ben Hanije, sa Monikom Beluči u jednoj od glavnih uloga. Za nagrade će se boriti i Festovi reditelji - povratnici, poput Dalibora Matanića sa filmom "Zora", Argirisa Papadimitropulosa ("Monday"), Suzane Nikjareli ("Gospođica Marks"), Lili Horvat ("Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme"), Danila Šerbedžije ("Tereza37").

Puriša Đorđević, Foto Tanjug

U selekciji Gala programa biće prikazano 19 filmova, a među njima je pet naslova koji su nedavno dobili nagrade Oskar: "Zemlja nomada", "Otac", "Žena koja obećava", "Zvuk metala", kao i film "Minari". Osim ovih ostvarenja, domaća publika imaće priliku da pogleda i film "Minimata" sa Džonijem Depom, koji je sniman u Beogradu. U filmu "Putevi kojima nisam pošao" rediteljke Sali Poter, rame uz rame sa svetskim glumačkim zvezdama Havijerom Bardemom, Elom Fening, Lorom Lini i Salmom Hajek je i naša Branka Katić.

Fest će zatvoriti dokumentarni film o našem čuvenom i svetski priznatom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki - "Kreka: Lovac na snove". Tom prilikom, ovom scenografu biće uručen "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju