MORAMO UČITI JEDNI OD DRUGIH: Jasminka Petrović, pisac, povodom "100 lica stolica" i svetskog dana knjige za decu

Marina Mirković

06. 04. 2021. u 12:27

NASLOV nove knjige Jasminke Petrović, možda najplodnije, najnagrađivanije, najprevođenije, najvoljenije naše spisateljice za decu, je "100 lica stolica" - a glavna junakinja ovog nesvakidašnjeg izdanja "Kreativnog centra" je sama stolica.

МОРАМО УЧИТИ ЈЕДНИ ОД ДРУГИХ: Јасминка Петровић, писац, поводом 100 лица столица и светског дана књиге за децу

Foto Arhiva

Kroz dvadeset dve priče - "Stolica za maštanje", "Život bez stolice", "Školska stolica", "Stolica za zaljubljene", "Navijačke stolice", "Stolice za kosmos", "Horor stolica" i druge, pozabavila se temama poput umetnosti, ekologije, kosmosa, ljubomore, siromaštva...

Pisanju svake priče prethodilo je, veli autorka, odgovarajuće istraživanje, pa se tako u knjizi prepliće stvarno i nestvarno, baš kao i u detinjstvu. Jedna od priča posvećena je danskom piscu Hansu Kristijanu Andersenu, kralju bajki, na čiji se rođendan, 2. aprila, proslavlja Svetski dan knjige za decu.

Foto Promo

Svaku priču ilustrovao je drugi ilustrator, što ovoj žanrovski neodredivoj i beskrajno zabavnoj knjizi daje posebnu raskoš. Ova raznolikost i razigranost harmonično je uklopljena u celinu, zahvaljujući sjajnom timu "Kreativnog centra", ističe Jasminka i dodaje:

- A sve je počelo od čika Jovine male Juce koja se popela na stolicu i objavila da je gladna. Ta pesma bila mi je inspiracija najpre za priču "Stolice iz dečje književnosti", a zatim i za čitavu knjigu.

Svetski dan knjige za decu poklapa se sa Svetskim danom autizma a Jasminka je, kako kaže, imala čast da oba ova praznika proslavi u Šapcu, i to u predivnom društvu:

- Naime, OŠ "Sveti Sava" u Šapcu i Biblioteka šabačka organizovale su prvi literarno-likovni konkurs u Srbiji za decu koja uče po Individualnom obrazovnom planu. Pristiglo je više od 200 sjajnih radova iz cele zemlje i svi su adekvatno nagrađeni. Specijalnu nagradu dobila je Nikolina iz Beograda. Crtež je uradila pomeranjem očiju uz pomoć odgovarajućeg kompjuterskog programa. Učesnici su crtali inspirisani mojim pričama, što je za mene posebno priznanje. Nagrađena deca došla su u pratnji svojih roditelja, nastavnika, defektologa, psihologa, bibliotekara, školskih direktora...

Podrška se osećala u vazduhu, a opšta atmosfera je bila puna radosti i ljubavi. Jedna devojčica iz Zrenjanina je rekla da joj je to bio najlepši dan u životu. Upravo tako ja zamišljam spoj obrazovanja i kulture: kada se pojedinci udruže oko jedne teme i svako pruži najkvalitetniji deo sebe, zarad dobrobiti čitave zajednice. Verujem da jedni od drugih uvek imamo mnogo toga da naučimo.

Foto Promo

Književnost za decu u Srbiji ima svoj razvojni put, ali uglavnom je nevidljiva za širu javnost, smatra ova književnica:

- Često se događa da se vesti o knjigama za decu skraćuju ili brišu iz medija zarad nekih drugih novosti, ali i da nedovoljno obrazovani pojedinci vade iz konteksta reči i rečenice iz dečje literature, predstava i emisija pa ih tumače na površan i senzacionalistički način, radi nekih sitnih interesa.

Ali mi, dečji pisci, ilustratori, izdavači, bibliotekari, nastavnici... nastavljamo da razvijamo ljubav prema pisanoj reči kod najmlađe publike sa još većim žarom. Jer, ulaganje u kulturu za decu, jeste ulaganje u budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna