FILMSKA ZAJEDNICA: Sarajevo, Zagreb, Beograd i Herceg Novi najavili festival

A. P.

31. 03. 2021. u 12:19

NA inicijativu Sarajevo film festivala, prvi put će onlajn tokom devet dana, od 9. do 17. aprila, četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje iz regiona i istog govornog područja organizovati prvi zajednički regionalni festival.

ФИЛМСКА ЗАЈЕДНИЦА: Сарајево, Загреб, Београд и Херцег Нови најавили фестивал

Foto Promo

Biće to svojevrsna prolećna izdanja Sarajevo film Festivala (BiH), Festivala autorskog filma (Srbija), Zagreb film festivala (Hrvatska) i Herceg Novi film festivala (Crna Gora).

Na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba biće prikazivani filmovi koje su izabrali selektori ova četiri festivala.

- Danas, kad nam je povezivanje potrebno više nego ikad, srećni smo što smo se okupili zajedno na prvom regionalnom filmskom festivalu. Festivali su mesta povezivanja, okupljanja i deljenja. Posebno u ovim vremenima to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gde želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi deo iste celine - jedne filmske zajednice - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Program prvog regionalnog festivala čine jugoslovenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivana ostvarenja, najzanimljiviji evropski i svetski naslovi. Virtuelna publika će imati priliku da pogleda i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

- Pozivamo publiku da na našem zajedničkom festivalu upozna nove, jedinstvene filmske glasove, da ponovo otkrije filmske klasike i da zajedno u vremenu pandemije uz pomoć filmske umetnosti radimo na vraćanju osećaja zajedništva i bliskosti - navodi se u saopštenju i dodaje da je ovo samo početak saradnje i udruživanja pomenutih festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)