ZLATAN VIDOVIĆ O ULOZI DARINOG OCA: Šta se desi u čovekovoj glavi da zakolje nekoga ko mu ništa nije skrivio?

J. BANjANIN

22. 02. 2021. u 00:37

U FILMU "Dara iz Jasenovca" veliku pažnju privukao je glumac Zlatan Vidović, koji tumači lik Mileta Ilića, oca malene Dare.

ЗЛАТАН ВИДОВИЋ О УЛОЗИ ДАРИНОГ ОЦА: Шта се деси у човековој глави да закоље некога ко му ништа није скривио?

Zlatan Vidović / Foto Branimir Milovanović

Mile Ilić je otac razdvojen od svoje porodice i u jednom od logora smrti svakog dana zakopava leševe i strepi da na toj gomili ne pronađe nekoga iz svoje porodice. Njegove najcrnje slutnje se obistinjuju kada ugleda beživotna tela supruge Nade i najstarijeg deteta, sina Jova. Nakon ovog potresnog događaja, Mile gaji nadu da su ćerka Dara i mlađi sin Bude živi.

Evo šta je nedavno mladi glumac rekao o ovoj ulozi.

- To je do sada najteža moja uloga na filmu. Tema je teška, ali o njoj je zaista trebalo progovoriti. Žao mi je što nismo i ranije i što je to gurnuto u istorijski zapećak. Svi znamo šta je Jasenovac bio, a nikako se do sada nije desio veliki film koji će tu priču da prenese i da ostavi pečat. Taj film će ostati posle nas i biće zapisan u vremenu. Velika je čast igrati u takvom projektu. Svi na setu su bili predani dušom i telom tome jer su shvatili značaj posla koji obavljamo.

* Kako ste se suočili sa scenama stradanja koje ste oživljavali?

- U veoma kratkom periodu radio sam na predstavi "Zločin i kazna", filmu "Dara iz Jasenovca", seriji "Hotel Balkan" i američkom filmu. Konstantno sam bio u avionu, autobusu i automobilu, ali na setu "Dare" sve bi stalo. Kada vidite taj veliki broj statista, prirodu, ljude u ustaškim uniformama, zaista bude zlokobno. Ti prizori vas nateraju da se zamislite nad sobom. Zapitate se šta se desi u čovekovoj glavi da zakolje nekoga ko mu ništa nije skrivio, ko govori istim jezikom, ko ima iste običaje. Nepojmljivo mi je da komšija ubije komšiju samo iz verskih ili ideoloških razloga. Još ne znam šta se to desi u glavi, koji zubac ispadne iz mašine, pa poželiš da uradiš tako monstruozne zločine. Treba zapamtiti da je Nezavisna Država Hrvatska bila jedina koja je imala logore za decu. Oni su hteli da zatru seme jednog naroda, a to su nacionalistička i ideološka mržnja i genocid. Pošto sam iz Gradiške, bake i deke su mi pričale kako su tokom celog rata leševi plovili Savom zbog čega je reka stalno bila crvena od krvi. Kada sam dobio scenario, počeo sam da istražujem tu priču i sa užasom shvatio da su se ustaše nadmetale ko će više dece da pobije.

Zlatan Vidović / Foto Branimir Milovanović

* Istoriju suprotstavljene strane čitaju na različite načine, a igrani film pak nudi umetničku obradu istorijskih događaja. Kako da prevaziđemo različita "čitanja" i dođemo do istine?

- Da bi rana zacelila, mora proći kroz određeni proces. Ako tu ranu stalno kopamo, nikada neće stići da zaceli. Svaki narod i svaki čovek mora da se suoči sa svojim greškama i lošim odlukama. Neizbežno je. Niko ne može poreći postojanje Jasenovca u kome se desio pogrom Srba, Jevreja i Roma. To je istorijska crna mrlja naroda koji je to uradio i što pre se taj narod suoči sa tim, lakše će mu biti. Film "Dara iz Jasenovca" je jedan od načina da istini u oči pogledaju ljudi koji to i dan-danas negiraju. Mislim da se Jasenovac ne može negirati, kao i mnoge druge stvari, ali treba biti hrabar i priznati ih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto