GAGA ANTOJEVIĆ O DODAVANJU DOGAĐAJA U "OLUJI" U SERIJU "DARA": Dobro Srbi i postoje koliko su proterani, pokatoličeni i ubijani!

Tanjug

21. 02. 2021. u 23:06

REDITELj Predrag Gaga Antonijević najavio je večeras da će će u tv. seriji "Dara iz Jasenovca" biti integrisan deo koji se tiče postjasenovačkog stradanja, kao i deo o akciji hrvatske vojske i policije ''Oluja'' iz avgusta 1995.

ГАГА АНТОЈЕВИЋ О ДОДАВАЊУ ДОГАЂАЈА У ОЛУЈИ У СЕРИЈУ ДАРА: Добро Срби и постоје колико су протерани, покатоличени и убијани!

Foto Privatna arhiva

Samo na taj način, kaže, može se shvatiti stradanje Srba i da je, kako je rekao, dobro da Srbi uopšte postoje s obzirom na to koliko ih je pobijeno, a koliko pokatoličeno ili proterano.

Antonijević kaže da je ovaj film rađen po istinitim događajima i prvi je u kojem su ekranizovane činjenice o stradanju Srba u ustaškom logoru Jasenovac.

Podsetio je da smo bili skloni da krivimo Tita i komunizam zbog toga što takav jedan film nije ranije snimljen, ali smo, kaže, potom videli da su i razne vlade koje su vladale posle Tita takav film, kako je rekao, preskakale.

Podsetio je da je bilo priče o tome da treba snimiti film o Jasenovocu, ali su tadašnje vlasti procenjivale da još nije vreme iz ovih ili onih razloga.

- Sve to je, nažalost, na štetu sećanja na stradanje naših novomučenika u Jasenovcu, koji su pobijeni na najbrutaliniji i najprimitivniji način - rekao je Antonijević gostujući u emisiji ''Hit-tvit'' na Pink tv.

Foto: Printskrin

Ideja o snimanju filma o Jasenovcu se, kaže, rodila tokom snimanja filma "Zaspanka za vojnika".

"Zaspanku" su, ističe, finansirali sami, a kada se povela reč o filmu o Jasenovcu, javio se predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da će država podrzati finansijski snimanje takvog filma.

Antojević kaže da bez podrške države i autoriteta Vučića film "Dara iz Jasenovca" ne bi mogao da bude snimljen.

Govoreći o reakcijama na film, koje su podeljene, Antonijević kaže da je ova tema o događajima u Jasenovcu "duboko zaorana", da je gledanost bila visoka, a kao najbitnije smatra to što su Maksa Ćatović i on odlučili da film bude prikazan na tri televizije, u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Foto: Printscreen/RTS

Nisu, kazao je, hteli da čekaju da prorade bioskopi, iako je to suprotno njihovom finansijskom interesu.

- Smatralii smo bitnim da simultano pokažemo film na tri televizije u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, jer je to priča koja je 76 godina čekala da bude ispričana - rekao je Antonijević.

Ističe i da je više pozitivnih u odnosu na negativne kritike, u koje je ubrojao pisanje Varajatija i ''Los Anđeles tajmsa''.

Varajati je, dodao je, ne negirajući činjenice iz filma naveo da je reč o "srpskoj propagandi" i da je "Dara iz Jasenovca" izgovor Srba za to što su radili tokom rata 90-tih.

- To nikome nije palo ni na pamet - ističe Antonijević i dodaje da je ''L. A. tajms'', otišao i korak dalje tvrdeći da je on kao reditelj pokušao da ovim filmom "gurne i poentira da su Srbi i deca bili primarne žrtve", zanemarujući pritom Jevreje.

Foto: Printskrin Jutjub

 

Naveo je da mu je veoma drago što je film o Jasenovocu snimljen i da taj film treba da bude "ledolomac" kada je reč temi o kojoj ima materijala za 100 filmova.

Primetio je i da se, s obzirom na to da posle dužeg vremena i dalje ne živi veći deo godine u Srbiji, u zemlji razvila, kako je rekao, neka kultura pravljenja "dodvoričkog filma", jer oni koji finansiraju takve filmove očekuju da se u takvim filmovi Srbi prikažu kao "ružni prljavi i zli".

Dozvoljeno je, kazao je, da reditelji ne rade ono što osećaju, već ono što se od njih očekuje. Smatra da država ne bi smela da dozvoli da se snimaju samo takvi filmovi.

Upitan da li se oseća da je iskkorišćen kao "oruđe", Antonijević je rekao:

- Ako je istina propaganda onda jesam oruđe.

Foto Promo/"Megakom film" / P. Milošević

Lider radikala Vojislav Šešelj je pohvalio film i istakao da je "Dara iz Jasenovca" najbolji film svih vremena i da nema zamerku ni na jedno glumačko ostvarenje.

Smatra da tema Jasenovac nije iscrpljena, uz kritiku Vučiću da je trebalo da, kako kaže, udvostruči ili čak utrostruči sredstva da bi se snimile masovne scene...

Novinar Zoran Ostojić nije gledao film, ali je podsetio da je Jasenovac delom obrađen u filmu ''9. krug'', koji je snimljen 1967. godine i koji je takođe bio kandidat za Oskra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!