PRIČA O PUČINIJU I ČAJKOVSKOM: Koncert na Sceni „Jovan Đorđević“ u Srpskom narodnom pozorištu

J.S.

09. 02. 2021. u 12:03

POD sloganom "Priče koje pokreću", Opera Srpskog narodnog pozorišta nastavlja sezonu tematskim koncertom "Priče na zadatu temu: Pučini i Čajkovski" koji će biti priiređen 12. februara u 19 sati na sceni Jovan Đorđević ovog teatra.

ПРИЧА О ПУЧИНИЈУ И ЧАЈКОВСКОМ: Концерт на Сцени „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту

FOTO:SNP

Na jednosatnom koncertu, kojim će dirigovati gost iz Plovdiva, maestro Dian Čobanov, naći će se Pučinijeve Hrizanteme, i Serenada za gudače i Varijacije na rokoko temu Petra Iliča Čajkovskog.

Po rečima direktora opere Aleksandra Stankova, na početku sezone ideja je bila da i u ovim uslovima, opera, kao umetnost ima puno priča za “pričanje“.

- Tu vodilju pratio je i program, tako smo prošle godine krenuli sa tematskim koncertima

- Priče na zadatu temu. Ideja tih koncerata jeste da publici ponudimo nešto pomalo drugačije, čega inače nema na repertoaru. Dakle, operski program, uvek na drugu temu, u potpuno drugačijem, pitkom pakovanju i uvek uz zaista eksluzivne goste -objašnjava Stankov.

Ovoga puta program se vrti oko dva velika umetnika. Đaokomo Pučini i Petar Ilič Čajkovski jesu bili savremenici čiji se rad u jednom periodu i preklapao.

Iako istorijske knjige ne daju nikakve naznake da su Čajkovski i Pučini zajedno radili, pa čak ni da su se poznavali, obojica su pisali neverovatne kompozicije za gudačke sastave, a upravo se na tome bazira tema sledećih Priča na zadatu temu. Planirani koncert na momente stavlja violončelo u fokus i jednog od naših najpoznatijih violončelista - Dragana Đorđevića.

On dodaje da su rokoko varijacije na temu zapravo omaž Mocartu i zanimljivo je kako je jedan violončelista doradio i skratio delo Čajkovskog, iako on nije bio presrećan zbog toga.

- Mene pokreće ljubav. Mislim da je to nešto što je pokretalo i kompozitore da napišu većinu svojih dela. Ljubav, tuga, sreća, radost, to je sve ono što neponovljivo delimo sa publikom tokom koncerata i to je energija koja nas, umetnike, sada pokreće – istakao je Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri