ŽIVOT UTKAN U KOSTIME: Kostimografkinji Božani Jovanović pripao Pečat Narodnog pozorišta

V. STRUGAR

23. 12. 2020. u 09:18

UPRAVNICA Narodnog pozorišta Ivana Vujić obišla je kostimografkinju u penziji Božanu Jovanović (1932) i uručila joj Pečat Narodnog pozorišta - posebno priznanje kojim ju je odlikovala povodom Dana nacionalnog teatra, u njenom stanu na Zvezdari.

ЖИВОТ УТКАН У КОСТИМЕ: Костимографкињи Божани Јовановић припао Печат Народног позоришта

Ivana Vujić uručuje nagradu Božani Jovanović / Foto Narodno pozorište

To je i ujedno i podsećanje na njen izuzetan opus i doprinos našoj umetničkoj sceni, jer je njen rad dao poseban kreativni pečat mnogim značajnim pozorišnim naslovima, ali i filmskim i TV ostvarenjima.

Božana je diplomirala na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu (1953) na odseku scenografije u klasi Milenka Šerbana. Posle dve sezone u Jugoslovenskom dramskom, prešla je u SNP i Novi Sad, ali se ubrzo vratila u Beograd. Zanimljivo je da je u to vreme bila modni savetnik "Večernjih novosti" i "Sporta i sveta", kada se i udala za prvog supruga (urednika fotografije našeg lista Branka Bosića) i to na isti dan (1958. godine) kada i njena sestra Jelena Jovanović za Stevu Žigona: ulazak u brak obeležile su zajedno, skromnom svečanošću u hotelu "Metropol".

Kratko vreme ponovo je boravila u SNP, a onda (1966) postala stalni kostimograf Narodnog pozorišta i na ovom mestu ostala do penzije. Njeni kostimi su "obojili" mnoge predstave u zagrebačkom HNK, ljubljanskom SNG, kao i teatrima Osijeka, Titograda, Šapca, Zrenjanina, Vršca. Potpis Božane Jovanović nosile su i predstave Šiler teatra u Berlinu, Malog teatra u Moskvi, dva ostvarenja u Trstu, Kraljevskog pozorišta u Stokholmu.. "Oblačila" je u najlepše i najzanimljivije kostime glumce još u svojim prvim godinama karijere, u filmovima "Ljubav i moda", "Kapetan Leši", "Čudna devojka"...

SAMA I ŠILA

Božana Jovanović je kostimograf izuzetnog opusa, osetljivosti i dužine trajanja. Bila je zaštitni znak Narodnog pozorišta, ali je radila mnogo i u svim drugim beogradskim teatrima. Njen kostim nosio je i Ljuba Tadić kao kralj Lir u nezaboravnoj predstavi na "Dubrovačkim letnjim igrama", u režiji Paola Mađelija. Bojana je šila svojim rukama svaku aplikaciju, poznata po svojoj preciznosti i predanosti - ističe Ivana Vujić.

- Obradovalo me da ljudi u Narodnom pozorištu, na čelu sa Ivanom Vujić, misle o nama. Ovo je prvi put da je jedan upravnik ušao u moju kuću. Jedan veoma lep gest, koji pokazuje poštovanje prema posvećenosti u našem poslu. Na takav primer bi, možda, mogli i drugi da se ugledaju - rekla je ovim povodom dobitnica Pečata.

Još se pominje, kako ju je poznati reditelj Zefireli zvao u Italiju, kada je video njene kostime iz "Otela" - muzejske primerke. Ali baš u to vreme je rađala dete i nije mogla da prihvati ponudu. Posle mnogo godina otišla je iz Narodnog pozorišta u zasluženu penziju, ali neki njeni kostimi su još na sceni, poput onih u baletu "Uspavana lepotica". Jedan od kurioziteta je da je radila pet Gogoljevih "Ženidbi" u raznim režijima i pozorištima, nekoliko "Gospođa ministarki", kao i mnogo Čehovljevih komada.

Aktivno je stvarala gotovo sedam decenija (1950-2017), ostavljajući za sobom oko četiri stotine premijernih ostvarenja u teatrima širom Srbije. Sarađivala je s najvećim rediteljima svoga doba poput Bojana Stupice, Mate Miloševića, Paola Mađelija, Dejana Mijača, Miroslava Belovića, Ljubomira Draškića, Egona Savina, Jagoša Markovića...

Božana Jovanović sa članovima Baleta / Foto Narodno pozorište

- Božana Jovanović je čitav život posvetila radu i ostavila neizbrisiv trag kako u Baletu, tako i Drami i Operi. Zato sam bila veoma iznenađena kada sam videla da nije dobitnik nijednog priznanja Narodnog pozorišta - kaže Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta. - Pripremamo i izložbu posvećenu Božani Jovanović, jer je u našem posedu veliki broj sačuvanih kostima. Želim da još jednom iskažem veliku zahvalnost na čitavom njenom radu i životu koji je, kao na dlanu, dala nacionalnom teatru. Pokušaćemo i da digitalizujemo njene kostime i prikažemo ih kao deo naše kulturne baštine, pa ih i na taj način zaštitimo od zaborava.

SESTRIČINA IVANA

NE samo pozorišna publika, već svi gledaoci mogli su nedavno na jutjub-kanalu Narodnog pozorišta (a potom i na RTS), da gledaju predstavu "Idiot", u režiji Steve Žigona. Imali su priliku da vide i prekrasne kostime Božane Jovanović - u jednom od njih bila je i njena sestričina Ivana Žigon kao Nastasja Filipovna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)