"LAŽNE" BAJKE BEZ KRAJA: Knjiga iz pera Albaharija i Ognjanovićeve

M. MIRKOVIĆ

17. 12. 2020. u 09:43

TRINAEST (lažnih) bajki, zajedničko delo pisaca Davida Albaharija i Mirjane Ognjanović, te ilustratora Slavka Krunića, našlo se među novijim izdanjima kuće Booka, pod pre svega poštenim naslovom - "Lažne bajke".

ЛАЖНЕ БАЈКЕ БЕЗ КРАЈА: Књига из пера Албахарија и Огњановићеве

Foto Booka

Izdavač koji nam je i ranije plasirao autentične produkte spisateljsko-crtačke kolaboracije Ognjanovićeve i Krunića, ipak prvi put predstavlja knjigu nastalu u šest ruku, iz spisateljskog pera poznatog dvojca, kolega i prijatelja, Mirjane i Davida.

Lagane, ali nipošto banalne, neočekivanih obrta i predivno ilustrovane, "Lažne bajke" čitaoca uveravaju da ove priče nemaju kraj, da imaju beskonačno mnogo verzija, mogućih krajeva i pouka, te da mogu biti i bez reči, istovremeno nas učeći i da nije neminovno sa godinama prerasti ove čarobne pripovesti.

Uporno nastojeći da razotkrije tajne života koje su počele da ih opsedaju još u detinjstvu, u tri para ruku pretražujući naizgled dobro poznat teren, spisateljsko-ilustratorski trojac žudno hrli ka saznanju, koje kao da im neprestano izmiče - potvrđujući da je pisanje vrsta sakrivanja nečega, što obavezno biva razotkriveno.

Autori čitaocima daju zadatak da sami protumače poslednju, "bonus" odnosno četrnaestu bajku "Kentaur", datu bez reči - kroz ilustraciju na samom kraju knjige, inspirišući ih da sebi priušte zadovoljstvo pripovedanja pa i davanja pouke, ostavljajući otvoreno sve što je moguće otvorenim ostaviti, pa čak i pitanje ko je istinski autor (ili sakupljač) bajki koje su pred njima, oni sami, imena sa naslovnice, ili pak maestralni Italo Kalvino!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!