PREMINUO MUSTAFA NADAREVIĆ: Čuveni Izet izgubio najvažniju bitku u 77. godini

Novosti online

22. 11. 2020. u 15:47

ПРЕМИНУО МУСТАФА НАДАРЕВИЋ: Чувени Изет изгубио најважнију битку у 77. години

Foto: D. Milovanović

POZNATI glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini.

Bolovao je od karcinoma pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjaluci 1943. godine. 

Iako je živeo i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći deo života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u tom gradu. Najpre je velike uloge dobio u domaćem pozorištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ . Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzaco“.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usledili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi.

Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Dada

22.11.2020. 20:19

@Stipe - Da sećam ga se još iz vremena "Velog mista", gde je imao sjajnu ulogu (a sve su njegove uloge bile neponovljive). Počivaj u miru dobri čoveče.

Adrienn

22.11.2020. 18:23

Nemoguće! Izete, već 10. put gledamo ceo serijal, i uvek nas nasmejavaš! Prosto nemoguće da te više nema.????????? Neka ti je laka zemlja!

Nina

23.11.2020. 14:19

Zbogom umetnicka gromado,hvala ti na tome sto si umeo da nas nasmejes kao Izet,da nas rasplaces kao prof.Misa,jednostavno si nosio toliko emocija u sebi i isto kroz uloge budio u nama....Biti velicina,biti kosmopolita a ici kroz zivot tako tiho,iskreno i skromno e to je tesko.Neka ti je laka zemlja ljudino