ZDRAVO, BRATE! Otvara se izložba fotografija Srđana Sulejmanovića Sukija

Novosti online

04. 11. 2020. u 11:30

U ČETVRTAK u 18 h u Galeriji "Progres" biće otvorena izložba našeg nedavno preminulog fotografa Srđana Sulejmanovića Sukija, jednog od najboljih sportskih fotografa u Evropi. Suki je bio zvaničan fotograf Formule 1, a pored toga slikao je sve važne sportske događaje u svetu.

ЗДРАВО, БРАТЕ! Отвара се изложба фотографија Срђана Сулејмановића Сукија

Foto: Tanjug/Fjesbuk

Izložbu su pomogli Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Privredna komora Srbije, firma "Alma Quatro", Galerija Progres, "Dušan fusion Tucaković i njegovi prijatelji i kolege. Srđan Sulejmanović je bio ne samo dobar čovek i fotograf, on je bio legenda svakog sportskog događaja. Sve kolege, bez obzira iz koje zemlje su dolazili, naučio je da pozdravljaju sa "Zdravo brate" , pa je zato i izložba nazvana "Zdravo, brate!".

Na otvaranju će biti prikazan kratak intervju, a glumac Svetislav Goncić pročitaće poruku jednog od njegovih kolega i saradnika.

- Brate moj, samo je mali broj prijatelja i kolega kao što si ti. Svaki put kada si nekome poklonio svoje srce, postajao si njegov pravi brat - hvala ti što si nas tako bogato darivao, kako svojim prijateljstvom, tako i svojim fotografijama. Volim te! Zauvek! Tvoj Kai - napisao je njegov kolega iz Rojtersa Kai Fafenbah.

Srđan Sulejmanović rođen je u Beogradu 1967. godine, a fotografijom je počeo da se bavi krajem osamdesetih. Agenciji EPA pridružio se 1993. godine, od kada je pokrivao brojne događaje - rat na prostoru bivše SFRJ, rat u Iraku, aktivnosti pape, Svetsko i Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i druge sportske događaje širom sveta.

Od 2010. godine za agenciju EPA pokrivao je trke Formule 1, i bio jedan nekolicine fotografa koji su radili taj posao.

Dobitnik je više nagrada.

U jednom intervjuu rekao je da ima jedan od najboljih poslova na svetu za koji je, kako je govorio, neophodno rizikovati i stalno učiti.

Izložbu su pomogli Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Privredna komora Srbije, firma Alma Quatro, galerija "Progres", Dušan fusion Tucaković i njegovi prijatelji i kolege.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)