ODLAZAK MAJSTORA: Održana komemoracija povodom smrti karikaturiste Milenka Kosanovića

J.L.

04. 11. 2020. u 10:38

OD vrsnog karikaturiste i ilustratora Milenka Kosanovića (1948-2020) juče su se u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici oprostile njegove kolege i prijatelji.

ОДЛАЗАК МАЈСТОРА: Одржана комеморација поводом смрти карикатуристе Миленка Косановића

Foto privatna arhiva

Među skoro 80 priznanja koje je dobio za svoj rad, u bogatoj riznici Milenka Kosanovića je i "Zlatni Pjer", najveće priznanje za novinsku karikaturu koje dodeljuje naš list. Na satiričnim stranicama našeg nedeljnog izdanja od 1. novembra izašla je njegova karikatura koja nam je svima izmamila i osmeh i uzdah. On je, nažalost, nije video.

Radni vek počeo je u "Borbi", a završio ga u "Subotičkim novinama", a sarađivao je sa mnogim dnevnim listovima, nedeljnicima, magazinima u našoj zemlji.

- Kolega Milenko nas je prerano napustio, još uvek je bio u naponu svog kreativnog rada koji je svakog dana ostavljao iza sebe. Svakodnevno nam je govorio da dok ode na pijacu i vrati se već ima novu karikaturu. A kakva je to bila karikatura i kakav je to bio rad, ocenjivali su kritičari i to najvećim priznanjima koja su dolazila sa svih kontinenata - podsetila je Nada Harminc, novinarka i zamenica glavnog i odgovornog urednika "Subotičkih novina". - Veoma je teško govoriti o nekome ko je bio takav profesionalac i toliko dobar čovek. Osim njegovih karikatura koje su se prepričavale i prenosile, za njega se govorilo da štiti obraz naše novinarske profesije. Njegova karikatura je nekad bila jača od svih naših tekstova. Svaki njegov rad nas je ili nasmejao do suza ili nas je naterao da se zamislimo, ali u svakom slučaju, on je svedočanstvo  jednog vremena ne samo u Srbiji nego u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Prigodnim govorom od Milenka Kosanovića oprostili su se njegovi prijatelji Pero Šunjka i Aleksandar Toković.

Iza sebe je ostavio suprugu Angelinu i sina Nemanju. I, naravno, pregršt sjajnih radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović