ODLAZAK MAJSTORA: Održana komemoracija povodom smrti karikaturiste Milenka Kosanovića

J.L.

04. 11. 2020. u 10:38

OD vrsnog karikaturiste i ilustratora Milenka Kosanovića (1948-2020) juče su se u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici oprostile njegove kolege i prijatelji.

ОДЛАЗАК МАЈСТОРА: Одржана комеморација поводом смрти карикатуристе Миленка Косановића

Foto privatna arhiva

Među skoro 80 priznanja koje je dobio za svoj rad, u bogatoj riznici Milenka Kosanovića je i "Zlatni Pjer", najveće priznanje za novinsku karikaturu koje dodeljuje naš list. Na satiričnim stranicama našeg nedeljnog izdanja od 1. novembra izašla je njegova karikatura koja nam je svima izmamila i osmeh i uzdah. On je, nažalost, nije video.

Radni vek počeo je u "Borbi", a završio ga u "Subotičkim novinama", a sarađivao je sa mnogim dnevnim listovima, nedeljnicima, magazinima u našoj zemlji.

- Kolega Milenko nas je prerano napustio, još uvek je bio u naponu svog kreativnog rada koji je svakog dana ostavljao iza sebe. Svakodnevno nam je govorio da dok ode na pijacu i vrati se već ima novu karikaturu. A kakva je to bila karikatura i kakav je to bio rad, ocenjivali su kritičari i to najvećim priznanjima koja su dolazila sa svih kontinenata - podsetila je Nada Harminc, novinarka i zamenica glavnog i odgovornog urednika "Subotičkih novina". - Veoma je teško govoriti o nekome ko je bio takav profesionalac i toliko dobar čovek. Osim njegovih karikatura koje su se prepričavale i prenosile, za njega se govorilo da štiti obraz naše novinarske profesije. NJegova karikatura je nekad bila jača od svih naših tekstova. Svaki njegov rad nas je ili nasmejao do suza ili nas je naterao da se zamislimo, ali u svakom slučaju, on je svedočanstvo  jednog vremena ne samo u Srbiji nego u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Prigodnim govorom od Milenka Kosanovića oprostili su se njegovi prijatelji Pero Šunjka i Aleksandar Toković.

Iza sebe je ostavio suprugu Angelinu i sina Nemanju. I, naravno, pregršt sjajnih radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)