OTIŠAO DOBITNIK ZLATNOG "PJERA": Preminuo karikaturista Milenko Kosanović iz Bajmoka

J. L.

01. 11. 2020. u 14:11

POSLE kraće bolesti u nedelju ujutru preminuo je Milenko Kosanović (1948), naš vrsni karikaturista i ilustratrator, nosilac brojnih nagrada i priznanja među kojima je i "Pjer", koji dodeljuje naš list.

ОТИШАО ДОБИТНИК ЗЛАТНОГ ПЈЕРА: Преминуо карикатуриста Миленко Косановић из Бајмока

Foto: Milenko Kosanović

Milenko Kosanović je rođen u Bajmoku, gde je i proveo ceo svoj vek. Bio je član ULUPUDS-a sa statusom "Istaknuti umetnik".

Dobitnik je Nagrade za životno delo. Kao profesionalni karikaturista ilustrator sarađivao je sa našim listom, kao i mnogim drugim u bivšoj Jugoslaviji, kao i pojedinim inostranim edicijama kao što su kanadski Artizans, engleski Kartunstok i francuski EGE.

Predstavljen je u Enciklopediji Dva veka novinarstva u Srbiji, Ko je ko u našem humoru, satiri i karikaturi, Ježevom almanahu, a ilustrovao je i nekoliko knjiga.

Dobitnik je najvećeg domaćeg priznanja za novinsku karikaturu "Zlatni Pjer" koju dodeljuju Večernje novosti, a za svoj rad nagrađivan je i u zemlji i inostranstvu. Pre šest godina dobio je zvanje Počasni građanin Subotice.

U penziju je otišao uz redakcije "Subotičkih novina", sa kojima je sarađivao do poslednjeg dana. Poslednju karikaturu za naredni broj poslao je neposredno pre no što će napustiti ovozemaljski život.

U petak smo se po ko zna koji put nasmejali i zamislili gledajući njegovu karikaturu u gradskom nedeljniku a jutros je stigla tužna vest o njegovoj smrti.

Ostavio je neizbrisiv trag u novinarskom i društvenom životu grada. Svojim savetima, blagom rečju, dobronamernom kritikom, uz nezaobilazan preoznatljivi osmeh, uvek je pomagao mlađim kolegama da ostanu i opstanu na nesigurnom novinarskom putu.

Sahrana Milenka Kosanovića biće u utorak na groblju Rata u Bajmoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna