OD POGONA DO POTOKA: MSU u čast pola veka stvaralaštva Božidara Mandića

M. A. K.

24. 10. 2020. u 09:10

ОД ПОГОНА ДО ПОТОКА: МСУ у част пола века стваралаштва Божидара Мандића

Foto privatna arhiva

UMETNIK Božidar Mandić, pola veka veran je avangradi, a taj jubilej obeležiće i beogradski Muzej savremene umetnosti.

Ispred MSUB, u Parku skulpture, danas u 13 časova, biće održan događaj "Progonjena umetnost", svojevrstan Mandićev omaž Đorđu Markoviću Koderu, Ljubomiru Miciću, Ljubiši Jociću i Vladanu Radovanoviću.

Pod sloganom "Priroda umetnosti", program obuhvata i događaje "Decentrirana belina", "Umrežavanje", "Premeštanje vode", "Politika nevinosti" i "Umetnost cepanja drveta". Autor koji je prvu izložbu "Jedno veče zvano veče" imao pre 50 godina na "Tribini mladih", u rodnom Novom Sadu održaće i predavanje o svojim iskustvima bavljenja umetnošću, kroz dijalog sa publikom, posle toga će uslediti "arte povera" ručak i zajednički događaj "Skulptura glasovima".

Početkom sedamdesetih godina 20. veka Mandić je pripadao avangardnoj sceni koja se okupljala oko "Tribine mladih", živeo u komuni "Intima". U njoj su bili i Miroslav Mandić, Slobodan Tišma, Vladimir Kopicl, Peđa Vranešević, Laslo Kerekeš, Mirko Radojičić, Slavko Bogdanović, a novosadske avangradiste podržavali su i Dejan i Bogdanka Poznanović, Želimir Žilnik, Oto Tolnaj, Tibor Varadi, Judita Šalgo, Vujica Rešin Tucić...

Sprovodeći koncept nenasilnog prosvetiteljstva i ostvarenja realne utopije, maja 1977. Mandić je osnovao ekološku komunu "Porodica bistrih potoka" u zaseoku Brezovica na Rudniku, koja je i danas aktivna. Objavio je 25 knjiga poezije, eseja, lirskih zapisa, priča i romana, realizovao dvadesetak samostalnih izložbi i režirao isto toliko pozorišnih predstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)