BRBORIĆ PODNEO OSTAVKU: Neočekivana odluka predsednika Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije

D. Bt. - D. B. M.

14. 10. 2020. u 10:19

NEMAJU sreće u Narodnoj biblioteci Srbije sa izborom upravnika ove nacionalne kulturne institucije: posle dva konkursa, polemika i ostavki, u ponedeljak je, sasvim neočekivano, ostavku podneo i dr Veljko Brborić, predsednik UO NBS - i to bez ikakvog obrazloženja.

БРБОРИЋ ПОДНЕО ОСТАВКУ: Неочекивана одлука председника Управног одбора Народне библиотеке Србије

Aleksandar Jovanović i Veljko Brborić / Foto Z. Jovanović

Objašnjavajući ovakav potez za naš list, Brborić podseća da je rešenjem Vlade u maju 2019. imenovan za predsednika UO koji je od tada sproveo dva konkursa za izbor upravnika.

- Prvi konkurs je bio raspisan pre moga imenovanja za predsednika UO NBS, taj konkurs, odnosno Odluku o raspisivanju konkursa upravnika Ministarstvo kulture i informisanja je poništilo i tražilo usaglašavanje Statuta NBS sa Zakonom o kulturi. To je urađeno po okončanju konkursa. Posle toga je usaglašen Statut NBS sa Zakonom o kulturi i raspisan je novi konkurs. Ponovo je sprovedena celokupna procedura i UO NBS je jednoglasno doneo odluku i poslao obrazloženi predlog liste kandidata za upravnika NBS sa mišljenjem Ministarstvu kulture i informisanja. Ministarstvo se saglasilo sa predlogom UO i taj predlog uputilo Vladi Republike Srbije na imenovanje upravnika Narodne biblioteke Srbije. Imenovanje je izostalo, a UO nije dobio obrazloženje zbog čega se to desilo - kaže Brborić za "Novosti".

Da podsetimo, početkom godine UO je predložio Ministarstvu kulture, a Ministarstvo usvojilo da se za upravnika imenuje Vuk Vukićević, sadašnji direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Mišljenje je prosleđeno Vladi Srbije, čija je reč poslednja u ovoj proceduri. Upravni odbor je nastavio sa radom, ali je, prema Brborićevim rečima, naišao na druge probleme, kao što je katalogizacija koja se obavlja u NBS. Ti problemi su iz ranijeg perioda i ne nazire se njihovo rešenje.

Saradnja UO sa upravom NBS nije bila na zadovoljavajućem i očekivanom nivou

- Saradnja UO sa upravom NBS nije bila na zadovoljavajućem i očekivanom nivou, nije bilo uredne komunikacije. UO NBS je sve odluke donosio jednoglasno, ali u postojećim okolnostima svestan svih poteškoća oko funkcionisanja NBS, a i lične odgovornosti, nisam spreman da i dalje budem predsednik UO NBS i rešio sam da podnesem ostavku - zaključuje Brborić.

Pisca Lasla Blaškovića, v. d. direktora NBS, Brborićeva ostavka je iznenadila, ali je odbio da komentariše ovaj potez, koji, po mišljenju dr Aleksandra Jovanovića i dr Dragane Tipsarević, članova UO, predstavlja gubitak za Narodnu biblioteku, tim pre što je njen upravnik već dugo u v. d. statusu.

- Jednoj od tri najznačajnije kulturne institucije u Republici Srbiji onemogućeno je da se, u dužem periodu, u potpunosti usredsredi na svoje zadatke i svoju misiju i prepuštena je samoj sebi - kaže Jovanović za "Novosti". - To su, pretpostavljam, i bili razlozi profesora Brborića za ovu odluku. Uvažavajući njegove razloge, i uz zahvalnost za sve što je učinio kao predsednik UO, meni je izuzetno žao zbog njegovog odlaska. Zajedno smo pokrenuli više inicijativa, ukazivali na problem katalogizovanja srpske književnosti. Nijedna nacionalna kultura ne odnosi se na taj način prema samoj sebi, to je nedopustivo i ne može se opravdati svođenjem na tehnička pitanja ili slučajne greške.

Izražavajući iznenađenje Brborićevim potezom, Dragana Tipsarević ističe da je reč o čoveku koji je uvek nastojao da uvaži svačije mišljenje, zbog čega se rad UO odvijao u normalnoj atmosferi, pa su sve važnije odluke donete jednoglasno:

- Među nama nije bilo nijednog nesporazuma, niti disonantnih tonova. Stekla sam utisak da je svako radio, dobronamerno i najbolje što je mogao u interesu kuće. Pokrenuli smo mnoga važna pitanja, a veliki doprinos takvoj atmosferi dao je upravo Brborić.

ŽESTOKA NADMETANjA

POSLE kraha konkursa za upravnika, aprila prošle godine, koji je poništen i praćen velikim osporavanjima i ostavkama, na ponovljeno nadmetanje u januaru 2020. za prvog čoveka NBS, uz Vukićevića, javili su se i Laslo Blašković, Milorad Vučković, Dejan Ristić, Jasmina Ahmetagić i Nenad Kebar. Tom prilikom od nadmetanja su odustala dvojica prethodnih pretendenata Miloš Janković, i Adam Sofronijević, koji su na prolećnom konkursu diskvalifikovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović